U poretku proizvođača robnih marki Labud i Henkel dijele prvu poziciju u zadnjih 12 mjeseci sa 16% udjela u broju promocija, no Labud je ipak za nijansu ispred ako pogledamo decimalne vrijednosti. I kod trgovaca decimale odlučuju te je Metro za 0,4% ispred drugoplasiranog Kauflanda

U okviru analize kretanja u kategoriji sredstava za čišćenje kućanstva pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u periodu veljača 2016. – siječanj 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje). Ukupno je u ove dvije godine u katalozima i letcima trgovačkih lanaca nastupilo 90 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače), koji su predstavili 200 marki sredstava za ručno pranje posuđa.

STANJE NA PAPIRU
U poretku proizvođača robnih marki Labud i Henkel dijele prvu poziciju u zadnjih 12 mjeseci sa 16% udjela u broju promocija, no Labud je ipak za nijansu ispred ako pogledamo decimalne vrijednosti jer ima 16,47%, a Henkel 15,57% udjela. U odnosu na godinu prije Labud je dobio 1%, a Henkel isto toliko izgubio u pogledu kvantitete oglašavanja. Saponia je kao i Labud minimalno ojačala te je na koncu siječnja ove godine držala 12% udjela, dok je četvrtoplasirani SC Johnson ostao na 9%.

Slijede Unilever i Colgate-Palmolive sa 7%, isto koliko su imali i u prethodnom godišnjem periodu. Tri oglašivača ostvarila su udio od 5% s tim što su Reckitt Benckiser i Freudenberg Haushaltsprodukte izgubili po 1% udjela u odnosu na lani, dok je Bolton zadržao isti udio. Desetu poziciju drži Werner & Mertz koji je u oba godišnja razdoblja ostvario 2% udjela. Svi ostali oglašivači zauzeli su 16% udjela u broju promocija, što je jednako udjelu koji su imali i u prethodnih 12 mjeseci.

Sredstva za čišćenje kućanstva su izuzetno raširena kategorija te praktično svi trgovci nude svoje privatne marke u nekoj od pojedinih kategorija. Ako promatramo trgovce kao proizvođače privatnih marki, onda je po tom kriteriju na vrhu poretka proizvođača Metro s 20% udjela u broju promocija, uz minus od 3% u odnosu na godinu ranije, dok se na drugom mjestu uz minus od 4% i ukupno 18% udjela nalazi Konzum. Za razliku od toga, Lidl na trećem mjestu bilježi plus od 2% te je na kraju ovogodišnjeg siječnja imao 14% udjela u broju promocija proizvođača trgovačkih marki, a što tek reći za NTL Grupu koja je svoj udio s lanjskih 6% više nego udvostručila na sadašnjih 13% i tako zauzela četvrtu poziciju.

Ešalon ostalih trgovaca ipak zauzima manje udjele od vodeće četvorke, a prve među njima su Plodine sa 7% udjela, po čemu su ipak minimalno smanjile svoju prisutnost u ovoj kategoriji, dok je Kaufland istodobno rastao za 2% na ukupno 6% udjela. Billa i Spar imaju po 5%, pri čemu je Billa izgubila 1% a Spar dobio 1% u odnosu na lani. Udruženje Ultragros i drogerijski lanac Müller zabilježili su identičan trend, pad s 5% na 3%, dok je dm zadržao svojih 2% udjela. Meta Grupa je rasla s 1% na 2%, Bipa je zadržala 1%, dok je Tommy na začelju izgubio i svojih minimalnih 1% udjela koje je imao u prethodnih 12 mjeseci.

Sljedeća je klasifikacija trgovaca po njihovom udjelu u ukupnom broju promocija koji su zabilježeni za kategoriju sredstava za čišćenje kućanstva. Decimale i ovdje dijele vodeću dvojku, ali je ipak pobjedu odnio Metro zadržavši 9% udjela, a s jednakim rezultatom prati ga drugoplasirani Kaufland. Spar i Plodine imaju po 7% udjela (prvi je izgubio 1%, drugi rastao za 1%), a po 6% Tommy i Konzum (prvi izgubio 1%, drugi ostao na istom). Slijedi KTC koji je pao sa 7% na 5% udjela, dok je Billa porasla s 4% na 5%, Velpro je ostao na 4%, a zadnju poziciju drži dm koji je pao s 4% na 2%. Svi ostali trgovci povećali su svoj udio u broju promocija kategorije za 4% te sada drže ukupno 40% udjela.

Podjela prema tipu promocije ne otkriva neke izraženije trendove. Jedino je komunikacija jeftinije cijene rasla s prošlogodišnjih 50% na sadašnjih 55%. S druge strane, komunikacija redovne cijene smanjena je s 37% na 36%, a svi ostali tipovi promocije s 12% na 9% udjela.