Prodaja lakih gospodarskih vozila je u 2016. nastavila tamo gdje je stala na kraju 2015. – uzlaznom putanjom. Kumulativno, tržište je lani raslo za 21,2 posto te se s 8.340 prodanih modela dodatno približilo pretkriznim brojkama i rekordu s 9.482 vozila iz 2007. godine

Pisati o trendovima u segmentu gospodarskih vozila danas je dosta laganiji zadatak negoli je to bilo samo unatrag nekoliko godina. Prodaja osobnih, a naročito gospodarskih vozila, znak je da se u gospodarstvu nedvojbeno zbivaju pozitivni pomaci i da ipak idemo u pravom smjeru. Da nije sve tako idilično pokazuje pojava jednog sasvim drugog problema.

Naime, kako je predsjednik Uprave Ricarda Milan Vrdoljak ranije ovog mjeseca izjavio za Lider, ta najveća autoprijevoznička tvrtka u Hrvatskoj ove će godine usporiti nabavu novih tegljača jer ne mogu pronaći dovoljan broj vozača. Pomalo nestvaran problem, ali to je očito nova realnost.

Osim toga, u sektoru prijevozništva aktualan je i problem povećanja cijena cestarina.

Naime, Vlada je sredinom ožujka donijela odluku o prihvaćanju Poslovnog i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, a kao uvod u reformu cestovnog sustava predviđeno je povećanje cijena cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) za 5 posto od 1. travnja ove godine.

Pojašnjavajući takvu odluku, resorni ministar Oleg Butković podsjetio je da hrvatski cestovni sektor karakterizira visoka zaduženost i nemogućnost otplate kreditnih obveza. Po njemu, i nakon ovog povećanja cijena, cestarina nacionalnih koncesionara i dalje je približno 15 posto niža od cestarina privatnih koncesionara.

Povodom ove Vladine odluke reagirali su iz Hrvatske gospodarske komore pa je predsjednik Udruženja cestovnoga teretnog prometa HGK Darko Vukadinović kazao da su prijevoznici iznenađeni ovakvom odlukom jer im je obećano da se neće povećavati cijena cestarina koje su ionako među većima u Europi, nego da će se restrukturiranjem državnih koncesionara i novim modelima naplate na autocestama u RH pokušati optimizirati njihovo poslovanje.

Optimizacija je, kako se čini, vrlo zahtjevan termin u zemlji u kojoj se svi problemi u gospodarstvu rješavaju dizanjem cijena ili povećanjem poreza.

VIJESTI IZ AUTO-SVIJETA
Osim ovih “nacionalnih” aktualnosti, jedna velika promjena dogodila se u svijetu motornih vozila. Donedavno najveći svjetski proizvođač automobila General Motors (GM) povukao se iz Europe prodajom Opela francuskom proizvođaču automobila PSA.

Vrijednost transakcije procjenjuje se na 2,2 milijarde eura, čime će se stvoriti regionalni automobilski div koji će konkurirati tržišnom lideru Volkswagenu.

PSA, vlasnik brendova automobila Peugeot i Citroën, obećao je kako će vratiti Opel i njegov brend na britanskom tržištu Vauxhall na put dobiti. Akvizicijom Opela, PSA grupa će preskočiti konkurenta Renault te po prodaji postati drugi po veličini europski proizvođač automobila, s tržišnim udjelom od 16 posto, naspram 24 posto koje posjeduje Volkswagen.

Prošle godine, PSA i europska podružnica General Motorsa zabilježili su 72 milijarde eura prihoda, dok su dvije kompanije međusobno isporučile 4,3 milijuna vozila. Prodajom Opela GM odlazi iz Europe.

Osam godina nakon što je Opel zamalo prodao Magna Internationalu, automobilski div iz Detroita suočio se s pritiskom ulagača te sada ipak odlučio prodati dio poslovanja, usredotočivši se na podizanje profitabilnosti, radije nego “hvatanja” titule kompanije s najviše prodanih automobila na svijetu, koju trenutno drži Volkswagen.

UGODAN POGLED NA BROJKE
Upravo je taj Volkswagen napravio značajan iskorak i na hrvatskom tržištu kada govorimo o segmentu lakih gospodarskih vozila.

Svoju treću poziciju iz 2015. zamijenio je prvim mjestom u 2016. godini najbolje tako iskoristivši povoljna kretanja na tržištu koje je u volumenu prodaje poraslo za petinu (+21,2%) te je lani ukupno prodano 8.340 lakih gospodarskih vozila (kategorija N1), pokazuju podaci agencije Promocija Plus.

Ono što posebno veseli je da smo se time dodatno približili pretkriznim brojkama i rekordu s 9.482 prodanih vozila iz 2007. godine.

Za pobjedu u 2016. vodila se vrlo izjednačena trka između VW-a i Renaulta. Njemački je proizvođač ipak odnio pobjedu s prodanih 1.621 vozilom i udjelom od 19,44 posto, dok je Renault s prodajom od 1.545 modela ostvario 18,53 posto udjela.

U odnosu na 2015. godinu Volkswagen je zabilježio rast od 57,7 posto, a Renault je s četvrte došao na drugu poziciju zabilježivši rast od čak 74,4 posto.

Peugeot je kliznuo na treće mjesto uz blagi pad prodaje od 5,7 posto i 1.188 prodanih primjeraka, a jednako tako blago negativan prodajni trend zabilježio je i Citroën na četvrtom mjestu koji je lani prodao 1.067 vozila i ostvario pad od 5,2 posto.

Slijedi Fiat s 828 prodanih primjeraka i rastom od 25,8 posto te Opel s 597 vozila i plusom od 47,4 posto. Gotovo identičan korak naprijed napravila je i Dacia s povećanjem prodaje od 47,8 posto i prodanih 479 modela, dok je Ford, za razliku od toga, više nego prepolovio prodaju, sa 689 vozila u 2015. na tek 326 u 2016. godini.

Mercedes je zabilježio stabilan rezultat s 247 vozila ili 30 vozila više nego 2015. godine, dok je Iveco u 2016. prodao 172 vozila i pritom ostvario rast od 52,2 posto na međugodišnjoj razini.

Pogledamo li vodećih deset modela lakih gospodarskih vozila, vidimo da je Volkswagen Caddy zadržao svoju prvu poziciju i to uz izvanredan rast s 584 modela u 2015. na 924 modela u 2016. godini.

Fiat Doblo je drugi sa 649 prodanih primjeraka te je zamijenio mjesta s Peugeot Partnerom kojih je prodano 644. Iza njih dolazi nekoliko modela koji su dosta blizu po prodaji: Citroën Jumper s 485, Dacia Dokker Van s 471 i Renault Kangoo s 448 prodanih primjeraka.

Sedmu poziciju je zauzeo Renault Master s 415, a slijede Citroën Berlingo s 391, Renault Trafic s 360 i Peugeot Boxer s 346 modela prodanih tijekom 2016. godine.

Promotrimo li laka gospodarska vozila prema segmentima, uočava se da su omjeri ostali približno isti, no jednako tako upada u oko da su međugodišnji rast ostvarili svi segmenti.

Pojedinačno najveći segment, vozila za gradsku dostavu, s ukupno 4.830 prodanih modela lani je zabilježio rast od 22,1 posto u odnosu na 2015. godinu. Furgoni/kamioneti rasli su istodobno za 24,6 posto, na ukupno 2.483 prodana vozila.

Kombi vozila prodano je 795, što je tek 1,3 posto više, dok su Pick Up vozila s 232 prodana primjerka zabilježila plus od čak 57,8 posto.

Kratko ćemo baciti pogled i na kategoriju N2 u koju spadaju motorna vozila za prijevoz tereta čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tone, ali nije veća od 12 tona.

Ovdje je u poretku proizvođača uvjerljiv Iveco koji je u 2016. godini prodao 89 vozila i tako zauzeo 46,6 posto udjela u prodaji kategorije (ukupno je prodano 191 vozilo).

Drugi je Mercedes koji je prodao 32 vozila i zauzeo udio od 16,8 posto, a nisu daleko niti MAN s 29 vozila i udjelom od 15,2 posto te Mitsubishi Fuso s 27 vozila i udjelom od 14,1 posto.

Vrlo male udjele ostvarili su ostali proizvođači: Volvo je prodao pet vozila (udio 2,6 posto), Renault i DAF su prodali svaki po četiri vozila (udio po 2,1 posto), a Isuzu je prodao samo jedno vozilo (0,5 posto).

“Prošle je godine na tržištu vozila u našoj zemlji zabilježen vidljiviji rast prodaje novih vozila u dvije glavne skupine, osobna i laka dostavna vozila. U segmentu novih osobnih vozila taj je rast iznosio 23,5 posto, dok je kod novih lakih dostavnih vozila on iznosio 21,2 posto. Dinamizacija ekonomskih odnosa, mjereno i kroz oporavak gospodarstva (BDP), rast industrijske proizvodnje, rast izvoza ali i trgovine na malo, imali su pozitivan učinak i na prodaju novih lakih dostavnih vozila. Ovaj je rast generiran uglavnom u dva segmenta lakih dostavnih vozila: furgon i vozila za gradsku dostavu. Moglo bi se zaključiti kako je blagi ekonomski oporavak imao učinka i na optimizam kupovnih odluka poduzetnika i obrtnika koji su najčešći kupci dostavnih vozila. Ovdje je važno primijetiti da je, za razliku od osobnih vozila, znatno veći udio novih lakih dostavnih vozila nego rabljenih”, komentirao je ove rezultate Agan Begić, direktor Promocije Plus, agencije koja prati tržište vozila.

PULS TRŽIŠTA
Kao i uvijek, htjeli smo u ovom pregledu čuti mišljenje iz prve ruke i od samih proizvođača, kakvi su trendovi u njihovoj prodaji i pogledi na aktualna kretanja na tržištu.

Iz Iveca nam o tome navode kako je u prošloj godini nastavljen trend povećanja tržišta koje je naraslo gotovo 30 posto u odnosu na godinu prije, a u segmentu gdje je Iveco prisutan (3,5 t i više) to je povećanje čak i 35 posto.

“Držimo kako će i u ovoj godini tržište nastaviti rasti pogotovo radi dobrih gospodarskih prilika kao i zbog povećane nabave velikih kupaca”, kaže Ivica Đurović iz tvrtke Iveco Hrvatska te dodaje kako očekuju da će konstantna poboljšanja koja uvode pridonijeti da i ove godine nastave s dobrim rezultatima.

Tvrtka je u prošloj godini predstavila novi Daily Euro 6 koji s novim motorima dodatno poboljšava uštedu goriva, uz smanjenje potrošnje do 8 posto. Osim toga, smanjeni su troškovi održavanja do 12 posto u usporedbi s ekvivalentnim modelima Euro 5b+.

U Fordu također ističu kako se u prošloj godini osjetio rast tržišta u odnosu na godine krize pa očekuju da će udio gospodarskih vozila u ukupnoj prodaji automobila doći do 20 posto kroz par godina, što je pokazatelj rasta i razvoja gospodarstva.

“Nismo nezadovoljni ostvarenim u 2016. te očekujemo nastavak rasta tržišnog udjela i u ovoj godini. Dugoročni cilj nam je biti najprodavanija marka gospodarskih vozila na tržištu, titula koju drugu godinu zaredom imamo u Europi”, ističe Luka Vranješ, menadžer marketinga i komunikacija u tvrtki Grand Auto koja je generalni uvoznik i distributer Forda za Hrvatsku.

O svojim aktivnostima tijekom 2016. ističu da su predstavili Ford Transit Connect N1 s pet sjedala. S Euro 6 normom uveli su i dva nova motora: Ford Transit Courier i Ford Transit Connect s novim 1.5 L motorom te Ford Transit Custom i Ford Transit s 2.0 motorom, prvim motorom u klasi koji nudi servisni interval od dvije godine ili 60.000 km.

Tomislav Jelić, voditelj marketinga u tvrtki Star Import, generalnom distributeru za Daimler AG u Hrvatskoj, navodi kako je globalno gledano Daimler odnosno Mercedes-Benz Vans imao rekordnu godinu u prodaji.

“U Hrvatskoj smo zadovoljni rezultatima u 2016. s obzirom da smo prodaju povećali za 20,34 posto u odnosu na godinu prije. Očekujemo daljnji rast tržišta u 2017. godini pa tako i povećanje naše prodaje. Planiramo izlazak X-klase na tržište, koja je već samim predstavljanjem koncepta izazvala velik interes. To će biti prvo pick up vozilo jednog premium proizvođača te se veselimo ulasku tog vozila u Mercedes-Benz obitelj”, ističe Jelić.

Trendovi i potražnja vozila na tržištu Hrvatske uvelike ovise o broju tendera raspisanih u određenoj godini, smatra Igor Križmančić, voditelj flotne prodaje u tvrtki Renault Nissan Hrvatska.

“Vrlo smo zadovoljni rezultatom prodaje marki Renault i Dacia u 2016. godini jer smo ostvarili značajan porast prodaje i tržišnog udjela. U 2017. godini očekujemo mali porast prodaje u odnosu na prethodnu godinu”, izjavio nam je Križmančić.

Slično tome navodi i Tomislav Miletić, operativni direktor marke Peugeot: “Marka Peugeot jedan od glavnih aktera na tržištu lakih gospodarskih vozila u Europi, ali i na hrvatskom tržištu. Zadovoljni smo prodajnim rezultatima marke Peugeot prošle godine te se nadamo da će se taj trend nastaviti i u 2017. godini zahvaljujući atraktivnim ponudama financiranja kao i kvaliteti lakih gospodarskih vozila.”

On dodaje kako je prodajnim rezultatima u velikoj mjeri pridonijela široka paleta modela od najmanjeg 208 Business pa sve do Boxera i novog Peugeot Experta koji je lansiran u studenom prošle godine.

“Troškovi uporabe, među kojima i jedna od najnižih potrošnji goriva na tržištu, kao i konkurentni ugovori o održavanju, jamče kupcima bezbrižnu uporabu i čine ovaj model iznimno atraktivnim tvrtkama”, ističe Miletić.

Hrvoje Grbac, operativni direktor marke Citroën, navodi kako je Citroën uvijek bio ili na vrhu ili pri samom vrhu među proizvođačima gospodarskih vozila s raznolikom gamom koja zadovoljava vrlo različite potrebe profesionalnih korisnika.

“Putničku izvedbu SpaceTourer lansiramo ovog ožujka, a dostavni Jumpy predstavljen je novinarima u studenom prošle godine. S njime je Citroën ponudio konkurentan proizvod u segmentu lakih gospodarskih vozila srednje veličine, moderan kombi izvedbe snažnog karaktera za privatne svrhe i luksuzni minibus za poslovne svrhe”, ističe Grbac.