bomboni midiRezultati prodaje u zadnjih godinu dana pokazuju gotovo nepromijenjeno stanje u usporedbi s ranijim godišnjim periodom: vrijednosna prodaja je ostala na istoj razini kao i lani, dok je u količinskom pogledu ostvaren gotovo neprimjetni pad od 0,3%

Kategorija bombona uključuje mekane bombone (gumeni i žele bomboni), tvrde bombone (uključuju se i komprimati), bombone za osvježivanje daha, karamele te bombone (pastile) za grlo.

Nisu uključeni proizvodi koji se izdaju na liječnički recept te pastile za grlo koje se prodaju u ljekarnama. Vodeći proizvođači po količinskom udjelu su: Haribo (Haribo), Kandit (Bonko, Kandit), Kraš (505 s crtom, Bronhi, Ki-Ki, Kraš), Liking (Liking), Wrigley (Airwaves, Orbit, Skittles, Winterfresh) te trgovačke robne marke koje same zauzimaju 11% udjela u prodaji kategorije.

lead1U navedenom popisu proizvođači su navedeni abecednim redom, a od robnih marki one poznatije.

NI GORE NI DOLE
Rezultati prodaje u zadnjih godinu dana (kolovoz 2014. – srpanj 2015.), koja ne uključuje veleprodaju, ljekarne, Cash&Carry, diskontne trgovine (Lidl), trgovine slatkišima te sezonske objekte (otvorene manje od šest mjeseci godišnje), pokazuju gotovo nepromijenjeno stanje u usporedbi s ranijim godišnjim periodom.

vaznost tipa prodajnog mjestaVrijednosna prodaja je ostala na istoj razini kao i lani s ostvarenih 251,6 milijuna kuna, dok je u količinskom pogledu s ukupno prodanih 3.621 tona bombona ostvaren gotovo neprimjetni pad od 0,3% na međugodišnjoj razini.

S 36% udjela supermarketi su prvi izbor kupaca kada je riječ o formatu trgovine u kojoj kupuju proizvode ove kategorije. Tri sljedeća formata pozicionirani su relativno blizu jedan drugome: velike trgovine mješovitom robom zajedno s drogerijama zauzimaju 21% količinske prodaje, srednje trgovine mješovitom robom imaju 18%, a hipermarketi 15% udjela.

podjela prema vrsti proizvodaNa kraju su tu još i male trgovine mješovitom robom u kojima bombone kupuje 7% kupaca, dok svaki po 2% udjela imaju kiosci te benzinske postaje.

Podjela prema vrsti otkriva da su tvrdi bomboni s 44% udjela najpopularniji te s karamelama (30% udjela) i mekanim bombonima (23% udjela) čine praktično cijelu kategoriju. Minimalne udjele imaju još pastile za grlo (2%) i bomboni za osvježavanje daha (1%).

Božica Habajec
Client Manager
bozica.habajec@nielsen.com
nielsen logo