vino srbijaSrpska vina sve se više mogu naći na inozemnim tržištima, poput SAD, Japana, Rusije i Nemačke, a svake godine ponuda koja stiže iz Srbije sve je bolja i kvalitetnija.

Menadžer vinarije “Zvonko Bogdan” Zlatko Živanić, kaže da oni svoja vina izvoze u devet europskih zemalja i SAD.

“Vinska kultura u Srbiji je u povoju i svake godine je ponuda srpskih vina sve bolja i kvalitetnija. Nekoliko vinarija iz Srbije izvozi vino u Ameriku, Japan, Njemačku, Rusiju, što je dokaz da smo s kvalitetom konkurentni na svjetskom tržištu”, rekao je Živanić.

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), prosječan rod grožđa u Srbiji iznosi oko 350.000 tona, a ove godine zbog izuzetno dobrih vremenskih prilika biti će i veći, zbog čega je i berba počela ranije nego prethodnih godina.

Za razliku od prošle godine, kada je ostvaren izuzetno nizak rod od svega 122.489 tone, ove godine vinogradi su u odličnom stanju, te se zbog velikog broja sunčanih dana očekuje veoma dobar rod, navode iz PKS.

Proljeće i početak ljeta ove godine zbog velike količine padavina, objašnjava Živanić, pogodno su utjecali na rast vinove loze i formiranje grozda.

U ovoj vinariji berba je počela na vrijeme, 1. rujna, i to sa sortom sauvignon blanc, a posebnu pažnju, ističe, posvećuju optimalnom određivanju momenta berbe.

“Svakodnevno se uzimaju uzorci grožđa i na osnovu postotka šećera i kiselina, određuje se vrijeme berbe. Berba se odvija u ranim jutarnjim satima, dok temperature nisu visoke, kako bi sačuvali kvalitetu grožđa. Budući prinos određujemo adekvatnom rezidbom, a tijekom vegetacije imamo dvije zelene berbe. To znači skidanje grozdova, u cilju regulacije prinosa, kao i postizanja maksimale kvalitete grožđa. Finalna selekcija se vrši tijekom berbe, tako da u vinariju dolaze samo zdravi i neoštećeni grozdovi”, rekao je Živanić.

Tek kad se završi berba i kada je sve grožđe, odnosno šira u tankovima, svaki vinar će ocijeniti da li je zadovoljan dobivenim ili nije.

“Tijekom berbe svaki vinar samo ne želi kišu, jer onda mora da odgoditi berbu, a pored vremenskih uvjeta, imaju problem i s radnom snagom, jer većini nedostaje ona educirana”, istakao je Živanić.

Da je Srbija pogodno tlo za uzgoj grožđa, svakako govore međunarodni sajmovi vina na kojima u posljednjih pet godina, srpske vinarije osvajaju vodeća mjesta. (tanjug.rs)