Standard proizvodi u ambalaži ispod standarda

Mala škola industrijskog dizajna by Vedrana Vukas

”Što je to?” pitam se i u nevjerici gledam bezličnu ambalažu na kojoj piše ‘pasirana rajčica’.
Lijepo piše što je, ali ja se i dalje pokušavam uvjerit u suprotno i ne mogu se načuditi da je tako ambalažiran prehrambeni proizvod našao svoje mjesto na polici. Prvi pogled na ovako nešto prije asocira na nekakvo motorno ulje negoli na slasne špagete što ću si ih u umaku od rajčice danas spremiti za večeru. Takav dojam dodatno upotpunjuju istaknuti znakovi za reciklažu koji prije podsjećaju na kakvo upozorenje o radioaktivnosti, te izrazito bijela, više blijeda ambalaža koja vjerojatno nakon izlaska iz tvornice ne izgleda toliko loše ali koja nakon kratkog gombanja u transportu i premetanja po policama poprima već spomenutu industrijsku patinu.

Poznato je da je niskobudžetna ambalaža radi  maksimalnog smanjenja cijene prozvoda jedno od obilježja trgovačkih marki, ali ovo je stvarno ogoljeno do kosti; dvije boje, bez slike i pozadinske boje. Po pitanju dizajna ambalaže ovdje se uistinu radi o proizvodu koji se razlikuje od drugih, ali definitivno ne na pravi način.

No hajde, pasirana rajčica još nekako, ako je dobra, domaćica baš neće pretjerano “razbijati glavu” ambalažom. Ali na gotovo identičan način zamotati čokoladu, to već stvarno prelazi granicu lošeg ukusa. Mislim da su u Sovjetskom savezu čokolade bolje izgledale, a uvjerena sam da su naši stari privlačnije čokolade dobivali i za vrijeme Maršalovog plana.

standard-cokolada-i-pasirana-rajcicacokolada-standard

Prethodni članakJa TRGOVAC na iGoogle-u!
Sljedeći članakSvibanj 2009.