Nakon najvišeg straha od zaraze zabilježenog u studenom, te pada u prosincu, zabrinutost zbog zaraze u veljači ostaje na istoj razini kao i u siječnju (od 48% u studenom, 43% u prosincu, na 31% u siječnju i veljači), pokazuju rezultati kontinuiranog istraživanja agencije Hendal.

Nakon blagog porasta zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19 u siječnju, u veljači bilježimo daljnje blago povećanje zadovoljstva, navode dalje u Hendalu. Istraživanje je također pokazalo kako se značajno povećava udio građana koji imaju povjerenja u nova cjepiva: u siječnju bilježimo 27% građana koji vjeruju novim cjepivima, dok u veljači taj udio iznosi 39%. Raste i namjera cijepljenja: u siječnju je ona iznosila 34%, a u veljači 43%.

Čak 14% građana koji su prije epidemije bili zaposleni navodi kako je upravo zbog epidemije izgubilo posao pri čemu je najviše onih koji su bili zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu. Gotovo trećina odnosno 27% trenutno zaposlenih navodi kako im je uslijed epidemije COVID-19 smanjen obim posla, a svaki drugi navodi kako je radio i od kuće. Četvrtini zaposlenih poslodavac i danas omogućuje da radi od kuće.

Svaki peti zaposleni navodi kako im je zbog epidemije smanjena plaća i to u prosjeku za 21%. Čak 83% zaposlenih kojima je plaća smanjena navodi kako im je plaća i do danas ostala smanjena.

Ipak, nekim zaposlenima plaća je uslijed epidemije i porasla i to kod 19% njih. U prosjeku im je plaća narasla za 7,5%.
Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske sredinom veljače 2021.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!