Zakon za novu generaciju proizvoda nažalost je identičan zakonu koji regulira cigarete, čime je zauzet stav da se s proizvodima za prestanak pušenja treba jednako boriti kao i s cigaretama. Zakonodavac nije prepoznao javnozdravstveni potencijal ovih proizvoda i time su osudili milijun pušača u Hrvatskoj na daljnje korištenje duhanskih cigareta, ne potičući ih na bolju alternativu, ističe Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM.

Što su to duhanski proizvodi nove generacije?
Ispravniji naziv je osobni isparivači s obzirom na to da većina proizvoda nove generacije ne sadrži duhan. U svijetu je popularan naziv ENDS (eng. Electronic nicotine delivery systems) koji možda i najpreciznije opisuje ovu skupinu proizvoda s obzirom na funkciju – dostava nikotina. Osnovni cilj je pružiti pušačima, koji ne mogu ili ne žele prestati pušiti, znatno manje štetnu alternativu uz zadržavanje rituala pušenja. Prema istraživanju Public Health Englanda, e-cigarete su čak 95 posto manje štetne od konvencionalnih duhanskih cigareta te su sastavni dio kampanje prestanka pušenja pod nazivom STOPTOBER koju svake godine provodi britanski National Health Service.

Koliko korisnika osobnih isparivača imamo u Hrvatskoj u ovom trenutku?
S obzirom na to da nemamo nikakva nacionalna istraživanja, teško je govoriti o bilo kakvim konkretnim brojevima, no procjenjuje se da su trenutno oko 3 posto pušača korisnici proizvoda nove generacije.

Raste li njihov broj i zašto?
Nažalost, broj korisnika nove generacije proizvoda je u padu. Brojni su razlozi za to, a najdominantniji su negativna zakonska regulativa i medijski tretman. S obzirom na zakonsku zabranu bilo kakvog oglašavanja, jedine informacije o ovim proizvodima pušači dobivaju putem masovnih medija, koji često u potrazi za senzacionalizmom prikazuju e-cigarete u negativnom svjetlu.

Najjači neopravdani napad na ovu skupinu proizvoda dogodio se krajem 2018. kada su e-cigarete medijski optužene za određeni broj smrtnih slučajeva u SAD-u (EVALI slučaj). Svjetska medijska kampanja trajala je nekoliko mjeseci i na kraju se ustanovilo da su krivci za smrtne slučajeve nelegalni proizvodi povezani s ekstrakcijom ulja od konoplje. Međutim, do tada je broj potencijalnih novih korisnika u svijetu smanjen i do 70 posto, a postojeći su se korisnici počeli okretati nazad duhanskim cigaretama. Mediji su slabo ili nikako prenijeli naknadno objašnjenje američkih istraživačkih tijela koja su otklonila sumnju s e-cigareta, čime su ostavili pušače u uvjerenju da su e-cigarete bile krivac. U internom istraživanju udruge CROHM nabrojali smo 337 medijskih pojavljivanja koja su negativno govorila o ovom događaju predstavljajući e-cigarete kao krivce, 56 neutralnih i samo 14 pojavljivanja koja su objasnila konačna izvješća američkog regulatora FDA-a.

Kakav je zakonski tretman proizvoda nove generacije?
Zakon za novu generaciju proizvoda nažalost je identičan zakonu koji regulira cigarete, čime je zauzet stav da se s proizvodima za prestanak pušenja treba jednako boriti kao i s cigaretama. Zakonodavac nije prepoznao javnozdravstveni potencijal ovih proizvoda i time su osudili milijun pušača u Hrvatskoj na daljnje korištenje duhanskih cigareta, ne ostavljajući im bolju alternativu. Konačni udarac sadržan je u Zakonu o trošarinama kojim se žele uvesti trošarine jednake cigaretama, što će i onaj mali broj pušača koji žele, a ne mogu prestati pušiti, odvratiti od bolje alternative. Radi li se tu o nerazumijevanju zakonodavca ili namjernom opstruiranju pada broja pušača na čitatelju je da razmotri.

Koja je budućnost duhanske industrije i proizvođača sirovina?
Ovdje se krije velika mogućnost za hrvatske proizvođače da preorijentiraju proizvodnju duhana, ali ne više s namjenom za izradu cigareta, već kao sirovinu za nikotin i/ili aromu za novu generaciju duhanskih proizvoda. Ušteda na zdravstvu će biti enormna, kvaliteta zdravlja građana značajna, a proizvođači će zadržati svoje poslovanje.