Na krilima kineske eksplozivne digitalne transformacije, Global Shopping Festival je u proteklih 10 godina pokazao skokoviti rast značaja i prometa te kvalitete potrošnje kineskih građana. Evolucija također pokazuje razvoj ekosustava Alibabe tijekom vremena,  ponajprije zahvaljujući ekspanziji e-poslovanja. Jubilarni deseti Festival održan 11.11.2018. bio je najveći i najzabavniji spektakl elektroničkog poslovanja ikad održan!

U knjizi Trgovinsko poslovanje u teoriji i praksi (2018.), kao autori smo naglasili da je međunarodna trgovina posljednjih dekada sve vidljivija i značajnija, odnosno da su u okružju nove ekonomije evidentna sljedeća četiri svjetska mega-pokretača korjenitih promjena u trgovinskom poslovanju:
a) Globalizacija,
b) Internacionalizacija,
c) Informacijske i komunikacijske tehnologije,
d) Promjene u društvu i ponašanju potrošača.
Ogromne multinacionalne kompanije su posljedica izravnog učinka ekspanzije globalizacije. Upravo na njihovom poslovanju možemo vidjeti snagu globalne integriranosti. Nesputane administrativnim državnim granicama otvaraju podružnice, urede i prodavaonice na bilo kojem dijelu globusa. Do nas su tako došli Metro, IKEA i Lidl.

Internacionalizacija poslovanja predstavlja širenje poslovnih aktivnosti izvan granica domaćeg tržišta. Koristi za trgovca od internacionalizacije mogu se manifestirati od ekonomije obujma, novih tehnologija, disperzije rizika i povećanja prodaje pa do usvajanja novih znanja i veće profitabilnosti. Tako 250 najvećih svjetskih maloprodavača nešto više od petine (22,8%) svojih prihoda generira od poslovanja u inozemstvu, a prosječno posluju u više od 10 država. Tek nešto više od trećine njih operira samo na jednom, nacionalnom tržištu.

Treću grupu mega-pokretača korjenitih promjena obilježavaju tekovine informacijske revolucije, digitalizacija, internet, društvene mreže i online trgovina. Trgovci permanentno preispituju svoje poslovne strategije i implementiraju nova tehnološka rješenja (automatizacija, roboti, RFID, dronovi) kako bi poboljšala vrijednost za svoje potrošače. Dok je digitalna transformacija najveća promjena našeg doba, online prodaja je niz maloprodavača (poput Amazona i Alibabe) učinila globalno prepoznatljivim brendovima.

VISOKA OČEKIVANJA KOJA TREBA ISPUNITI
Moderni potrošači očekuju maksimalno visoku vrijednost za novac. Tehnološka su postignuća ključni čimbenik u daljnjim procesima promjena u društvu i ponašanju potrošača kao četvrtoj grupi globalnih mega-pokretača. Moderni potrošač želi povoljnije cijene, doživljaj kupnje, želi pojednostaviti život i želi brzinu. Pravila maloprodajne igre dramatično se mijenjaju ovisno o kriterijima, kulturi, kupovnoj moći, dobi i preferencijama potrošača. Primjerice, u Maleziji preferiraju supermarkete s najboljim parkiralištima, Južnokorejci, Indonežani i Nijemci vole najbliži supermarket, Rusi i Indijci traže supermarkete s najboljom ponudom kvalitetnih brendova i proizvoda, dok Filipinci i stanovnici Singapura zahtijevaju što veću vrijednost za svoj novac.

Ovim će promjenama za relativno kratko vrijeme upravljati generacija milenijalaca odrasla uz nove tehnologije i stvarajući nove navike u ponašanju potrošača. Rođeni između 1990-ih u prošlom i 2000-ih godina u ovom stoljeću, milenijalci su odrasli u sasvim drugačijem okruženju od sadašnjih menadžera u maloprodajnim (i drugim) poduzećima i izgradili zajedničke distinktivne životne vrijednosti neovisno o državi u kojoj prebivaju. Koristeći upravo te iste ili slične vrijednosti, odnosno ukuse, životne i kupovne navike ili stilove odijevanja potrošača, zadnjih 20-25 godina mnoga su trgovinska poduzeća otvorila svoje prodavaonice izvan matičnog tržišta ili poput Alibabe načinom prodaje stvaraju globalne trendove u privlačenju potrošača.

Kako sve ide naprijed tako se mijenjaju potrošači i njihove želje. Internet je ultimativno transformirao način odvijanja maloprodajne djelatnosti i doveo do smrti razdaljine (death of distance). Potrošači više ne moraju doći kupovati u trgovačke centre ili trgovačke ulice, već to mogu učiniti iz udobnosti vlastitoga doma bilo gdje i bilo kada. Tehnološki razvoj mijenja gospodarstva svih zemalja pa tako i Kine, koja se transformira u potrošačko društvo (do sada poznato kao proizvodno). Dok se kod nas 11. studenoga tradicionalno uz iće, piće i tamburaše bezbrižno slavi Martinje, dotle na taj dan Alibaba Grupa organizira Global Shopping Festival (GSF), sjajan primjer za povezanost između opisane četiri grupe mega-pokretača i promjena u trgovini. Festival je u međuvremenu postao najveći svjetski 24-satni online kupovni događaj.

GLOBALNI ONLINE FESTIVAL KUPNJE
Započelo se prije deset godina sa samo 27 trgovaca i osnovnom idejom rukovoditelja Alibabe da se podigne svijest o razvoju vrijednosti online trgovine, mobilnog i tehnološkog napretka, te pretvorbi kineske srednje klase u potrošačku. Festival u Pekingu ujedno upotpunjuje veliku prazninu tijekom pada prometa zbog prijelaza između dviju sezona u tradicionalnom offline maloprodajnom kalendaru u Kini. Za poznate svjetske brendove sudjelovanje u festivalu postalo je neizostavno, a događaj je inovacija za sebe te složeni način promocije online trgovine. Virtualna realnost i tehnološki online noviteti obilježili su festival: cjelokupni proces kupovine u virtualnoj prostornoj realnosti, proces plaćanja u samo 15 sekundi i sudjelovanje brendova koji nemaju svoja skladišta ili prodavaonice u Kini.

Inače, jubilarnom 10. po redu Festivalu prethodio je trotjedni promotivni, zabavni program i predstavljanje novih brendova iz svih dijelova svijeta kako bi se približili kineskim potrošačima. Tmall je od 20. listopada ponudio 500 tisuća artikala u pretprodaji putem promotivnih kupona Mobile Taobao i Mobile Tmall. Prednost koju dobavljači Alibabe najviše naglašavaju jest marketinška komponenta i veličina ovog događaja kojima im se otvaraju vrata kineskog tržišta. Za taj dan provode dugotrajne pripreme, proširujući ponudu i predstavljajući novitete ne bi li se diferencirali od konkurencije.

Od 2016. GSF se uvelike internacionalizirao. Među 180 tisuća brendova Alibaba je na svoje stranice doveo one najveće i najvrjednije (Apple, Dyson, Kindle, Estée Lauder, L’Oréal, Nestlé, Gap, Nike, Adidas, Hasbro i dr.), te ih ponudio kineskim potrošačima po povoljnim promotivnim cijenama (50-90% popusta!).

Uz kupnju i zabava je sastavni dio Festivala. Tmall-ova modna kolekcija i show revija See Now, Buy Now prikazani su milijunima potrošača 20. listopada na 10 platformi, uključujući Taobao, Youku, Weibo i Toutiao. K tome, tv prijenos gala odbrojavanja pred početak Festivala održan 10. studenoga iz Mercedes Benz Arene u Šangaju uz sudjelovanje slavnih zvijezda (Mariah Carey, Jay Chou, Naomi Watanabe i Miranda Kerr) pratilo je više od 100 milijuna Kineza. Kako bi se izbjeglo pasivno praćenje događanja, gledatelji su uključeni raznim nagradnim igrama pomoću mobilnih aplikacija.

JUBILARNI 10. ROĐENDAN FESTIVALA
Na krilima kineske eksplozivne digitalne transformacije, Festival je u proteklih 10 godina pokazao skokoviti rast značaja i prometa te kvalitete potrošnje kineskih građana. Evolucija također pokazuje razvoj ekosustava Alibabe tijekom vremena, ponajprije zahvaljujući ekspanziji e-poslovanja. Jubilarni deseti Festival održan 11.11.2018. bio je najveći i najzabavniji spektakl elektroničkog poslovanja ikad održan! Stotinama milijuna potrošača u i izvan Kine ponuđeni su visoko kvalitetni proizvodi, zabava te brza i pouzdana usluga.

Više od 40% potrošača kupilo je internacionalne brendove, dok je osim kineskih, najviše narudžbi stizalo od japanskih, američkih, južnokorejskih, australskih i njemačkih naručilaca. Kada se u ponoć veliki brojač zaustavio, pokazivao je ukupnu vrijednost transakcija (Gross Merchandise Value) od 30,8 milijardi dolara, tj. 213,5 milijardi juana (27% više nego lani) uplaćenih preko platforme Alipay u 24 sata.

Ovaj festivalski show Alibabinog Tmall-a 18 je puta veći od Amazon Prime Daya te dva i pol puta veći od Crnog petka (Black Friday) i Kibernetičkog ponedjeljka (Cyber Monday) zajedno! Četrdeset minuta prije isteka trgovanja u ponoć, Alibabina divizija Cainiao Smart Logistics Network je već imala registrirano za isporuku 1 milijardu pošiljki (prošle godine je bilo 812 milijuna!). Kako bi to sve dostavili unaprijedili su tehnologiju i sustav, uključujući satelitsku podršku. Ove je godine u logistiku po prvi put u Kini bilo uključeno 200 tisuća najraznovrsnijih smart prodavaonica da pomognu u isporukama prema offline i online odredištima. Tmall Global je na svojoj platformi osigurao 3.700 kategorija uvezenih dobara iz 75 zemalja i regija.