U usporedbi s tržištima u regiji, kao što je Slovenija ili Hrvatska, s oko 80 litara po stanovniku, ovo predstavlja nizak nivo konzumacije

U Makedoniji se godišnje troši oko 550 tisuća hektolitara piva, što je 27 litara piva po glavi stanovnika, pokazuju brojke koje je s Biznis plusom podijelio generalni direktor Pivare Skopje, Jaak Mikel. U usporedbi s tržištima u regiji, kao što je Slovenija ili Hrvatska, s oko 80 litara po stanovniku, ovo predstavlja nizak nivo konzumacije.

“Segment piva u Makedoniji sada je stabilan, ali još uvijek se troši značajno manje nego u 2008. godini, prije krize i promjene u domaćem zakonodavstvu u dijelu prodaje alkoholnih pića”, kaže Mikel. Inače, promjena u makedonskom zakonodavstvu bila je zabrana prodaje alkoholnih pića nakon 19 sati.

“Glavni potencijal za rast leži upravo u povećanju potrošnje piva po stanovniku i povećanju atraktivnosti cijelog segmenta za širu bazu potrošača”, kaže generalni direktor Pivare Skopje.

U Makedoniji Pivara Skopje je najveći proizvođač piva i bezalkoholnih pića ispred pivovara iz Prilepa i Bitolja, i drži oko 50 posto tržišta piva u zemlji. Makedonija ima otvoreno visokoliberalizirano tržište u segmentu piva. (Business.hr)