Tehnologija, održivost, kreativnost: najnoviji ovogodišnji marketinški trendovi

Trgovačka se društva suočavaju sa sve većim izazovima u trenutačnom gospodarskom i financijskom okruženju, koja i pred marketing stavljaju brojne prepreke

Prema najnovijem Deloitteovu istraživanju “Globalni marketinški trendovi u 2023. godini“, digitalna tehnologija, održivost, kreativnost i blockchain će u najvećoj mjeri odrediti nadolazeće marketinške trendove. Trgovačka se društva suočavaju sa sve većim izazovima u trenutačnom gospodarskom i financijskom okruženju, koja i pred marketing stavljaju brojne prepreke.

Izvješće Globalni marketinški trendovi obuhvaća četiri glavne teme: financijsku nesigurnost, održivost, kreativnost i postojeće tehnološke trendove. Prema mišljenju stručnjaka, voditelji marketinga u ovoj bi se situaciji trebali usredotočiti na četiri glavna područja:

  • ulaganje u digitalne tehnologije, nove platforme i personalizirane alate
  • pojačan rad na održivosti s pomoću interno dostupnih sredstava i definiranje dugoročnih ciljeva
  • poticanje kreativnosti unutar cjelokupne organizacije
  • povećanje zastupljenosti tehnologija metaverse i blockchain.

Nalazi istraživanja koje je obuhvatilo preko 1000 osoba na rukovodećim položajima upućuju na to da marketinški stručnjaci ne smanjuju broj svojih aktivnosti u poslovnom okruženju prepunom izazova, već nastoje biti “korak ispred” i povećati ulaganja. Nove su platforme ugrozile tradicionalne marketinške metode i povjerenje potrošača, zbog čega je nastala potreba za povećanjem vjernosti i iskorištavanjem prilika za rast.

Većina trgovačkih društava koja su sudjelovala u Deloitteovu istraživanju naglasila su kako su gospodarska nestabilnost i inflacija najveći problemi s kojima se susreću u 2023. godini. Unatoč tomu, nastoje se proširiti na nova tržišta i zemljopisne regije, ali i personalizirati svoje aktivnosti s pomoću novih sustava i algoritama.

Potrošači sve više zahtijevaju svijest o ekološkoj situaciji, što se odražava i na interne marketinške strategije. Postavljanje dugoročnih okolišnih ciljeva može povećati povjerenje potrošača. Većina trgovačkih društava namjerava to ostvariti s pomoću internih praksi, održivijih proizvoda i usluga te uspostavom novih dugoročnih ciljeva.

Prema riječima marketinških stručnjaka, kreativnost bi također mogla biti izvor rasta, osobito u 2023. godini. Iskustvo je pokazalo kako povećanje kreativnosti prvenstveno mogu ostvariti brandovi čija stopa rasta premašuje 10 %.

Osim toga, marketing se treba prilagoditi tehnološkim napretcima te će se, prema istraživanju, 80 % trgovačkih društava otvoriti tehnologiji metaverse u sljedećim dvjema godinama. Nadalje, više od 40 % trgovačkih društava primijenit će strategije oglašavanja utemeljene na tehnologiji blockchain sljedeće godine. Stoga bi se ta dva područja mogla pokazati ključnima u odnosu između tehnološkog napretka i marketinga.

“2023. bi mogla biti godina kada će se trgovačka društva, suočena s gospodarskim poteškoćama, okrenuti novim prilikama za rast. Zbog sve lošijih poslovnih uvjeta, marketinški stručnjaci moraju povećati učinkovitost i postići više s manje sredstava. Deloitteovo izvješće Globalni marketinški trendovi u 2023. godini sveobuhvatan je vodič za pomoć poduzećima u postizanju uspjeha u ovoj dinamičnoj godini i godinama koje slijede, utemeljen na strateškim uvidima poslovnih i marketinških stručnjaka”, izjavio je Vedran Zrilić, voditelj Deloitte Digitala za CE South regiju.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakTvrtka Ericsson Nikola Tesla dobitnica nagrade za najbolji primjer održivog poslovnog modela
Sljedeći članakMars objavio “ubrzan, pristupačan i dostižan” Net Zero Roadmap