U dućanu The Škarnicl kupac može naći sve čega se sjeti kad pomisli na domaće proizvode. Delicije su to kao što su pršut, kulen i slanina pa razne zimnice, ulja, mlijeko, jaja, voće i povrće, svježa piletina, ali i vino te pivo koji dolaze od domaćih dobavljača s kojima se njeguje pošten i partnerski odnos.

Dućan The Škarnicl njegovi vlasnici Draženka i Marko Petrović zamislili su kao mjesto u kojem domaća hrana, predstavljena kroz tradicionalne namirnice, izlazi u susret modernim mladim obiteljima i njihovom užurbanom načinu života. Cilj i želja im je opskrbiti svoj novozagrebački kvart uvjetno rečeno starinskom hranom i pokazati susjedima kako bi kuhale naše i njihove bake da su opet mlade.

Razmišljajući o pokretanju vlastitog biznisa supružnici su o svemu dobro izvagali. “Nismo željeli da nam dućan bude posao u klasičnom smislu odnosno ne želimo gledati na njega kao na posao ili obvezu. Mi cijeli dan zapravo živimo s našim dućanom i zato smo se trudili napraviti sve kako bi nam bilo ugodno jer bi u protivnom bilo prilično nezgodno 16 sati dnevno raditi nešto što ne volimo”, otkriva vlasnica Draženka svoju poslovnu filozofiju.

Dućan kao ideja pojavila se još prije pet ili šest godina, ali sve do ovogodišnjeg ožujka nije dobila konkretne obrise. Draženka priznaje uz smiješak kako je sve do tada ideja bila pomalo neozbiljna, iako istovremeno jako privlačna. Ozbiljnija realizacija višegodišnje tihe patnje počela je prije lockdowna 2020. godine, ali su onda kombinacija korone i činjenice da su oboje bili stalno zaposleni Škarnicl ponovno stavili na čekanje.

“Kako se prošloga ljeta sve polako počelo vraćati u normalu i mi smo manje intenzivno razmišljali o vlastitom poslu i promjeni”, ističe Draženka dodajući kako ih je stroj zvan svakodnevica udaljio od projekta dućana kojem su se ipak vratili na izmaku 2020. S dolaskom nove godine prelomili su odluku pa je Draženka na svom dotadašnjem poslu dala otkaz krajem siječnja i sve se napokon zakotrljalo.

Draženka, kao formalni vlasnik tvrtke, što se već dalo naslutiti, punu je podršku imala u suprugu Marku koji je, između ostaloga, zaslužan i za pamtljivo, zagrebačko ime dućana. Zajedno su supružnici osmislili i ponudu te vizualni identitet, ali ženski dio tandema ovoga je puta “mrvicu” više bila zadužena za uređenje dućana koje je u potpunosti njihovih ruku djelo. Naravno, uvijek je dobro imati pouzdane pomagače pa je tako ovoga puta zadatak prikupiti i pripremiti palete koje su poslužile za police pripao Draženkinom ocu.

RUČNI RAD
“Uređujući naš dućan prije svega smo željeli da sve bude jednostavno i toplo, a dalje se sve nadograđivalo element po element, gotovo samo od sebe. Pokušali smo si zamisliti što bi bilo funkcionalno i kad smo posložili te osnovne neizostavne dijelove, sve ostalo smo lako nadopunili”, prisjeća se Draženka. Nekako paralelno s uređenjem tekao je i proces osnivanja tvrtke koji se, uobičajeno za domaće prilike, ponešto oduljio, ali ipak ne toliko da bi supružnike omeo u ostvarivanju cilja. Također, kako bi popunili svoje brižno ručno rađene police, u početku su u mjesec dana kontaktirali sve željene dobavljače. Taj izazovan posao, budući da je malih dobavljača čak stotinjak, uspjeli su odraditi u mjesec dana te su danas ostvarenom suradnjom izuzetno zadovoljni.

Draženka posebno ističe kako su svi njihovi partneri iznimni ljudi, a s nekima od njih u međuvremenu su izgradili i prava prijateljstva. Kao i svi mali trgovci, u početku su više truda morali uložiti kako bi se proizvođačima predstavili i ponudili suradnju, dok se danas, tek nekoliko mjeseci od otvaranja, novi dobavljači javljaju i nude svoje proizvode. Ponuda dućana, navodi vlasnica, sve je ono što nam prvo padne na um kad pomislimo i kažemo “domaće”. Pa se nađe svega od delicija poput pršuta, kulena i slanine do razne zimnice, ulja, mlijeka, jaja, voća i povrća, svježe piletine, ali i vina i piva čime se broj artikala penje na čak 1.000.

“Temelji ponude su manje-više isti od otvaranja samo smo je s vremenom nadograđivali pa danas više nemamo dvije vrste pršuta već tri, maslinovo ulje umjesto od dvije dobavljamo od četiri uljare, a veći nam je izbor i različitih bučinih i ulja od suncokreta te ajvara raznih proizvođača”, pojašnjava Draženka uz ogradu kako proizvodi domaćih poljoprivrednih gospodarstava koji dolaze iz cijele Hrvatske nisu nužno ekološki.

IZVAN KVARTA
The Škarnicl naglasak stavlja na domaće iz male proizvodnje nastalo prema tradicionalnim receptima bez nepotrebno dodanih aditiva i stabilizatora. Kupci su im uglavnom lokalni stanovnici koje su u početku s postojanjem dućana upoznali preko letaka koje su mogli naći u svojim poštanskim sandučićima, ali i ljudi koji putem društvenih mreža saznaju za ovaj simpatični dućan s bogatom ponudom. Imaju i odličnu suradnju s platformom Wolt zahvaljujući kojoj njihovi proizvodi putuju i izvan kvarta.

“U poslu se, osim kvalitetom, najviše vodimo poštenjem, inzistiramo na fer odnosu sa svima i pokušavamo maksimalno na vrijeme ispunjavati obaveze prema dobavljačima jer jasno je da s druge strane ne stoje korporacije niti giganti, nego isto tako mali proizvođači i poduzetnici koji se bore za opstanak. Zauzvrat također očekujemo razumijevanje i poštenje, a taj nam se put za sada pokazao ispravnim”, naglasila je Draženka.

The Škarnicl radi svakoga dana od 7.30 do 20.00 sati, dok je nedjeljom za kupce zatvoren jer su supružnici uvjereni kako je taj dan nužan da bi se vlasnica i jedna djelatnica posvetile obitelji, ali i malo predahnule od radnih obaveza. “Svjesna sam da nije jednostavno pomiriti ekonomiju i financije s obiteljskim životom pa ni stav o radu nedjeljom nije moguće kvalitetno donijeti. Da nije tako, vjerujem da bi se i na državnoj razini odluka već odavno jasnije formirala”, smatra Draženka.

U svemu do sada postignutom supružnici Petrović itekako uživaju, a posebno ih veseli svaki novi zadovoljni kupac. I dalje im pripremaju brojna domaća iznenađenja, a jedno od njih je i skori dolazak domaćih mandarina koje će prikladno biti izložene na vanjskom štandu.