konzum-igracke-ftdPoslovni problemi Magme i najvrednijeg joj brenda Turbo limača promijenili su hrvatsko tržište igračaka. Nova situacija otvorila je prostor za restrukturiranje tržišta i aktivniji angažman trgovačkih lanaca, među kojima je Konzum prvi prepoznao priliku.

Već lani, kad je oko 400 milijuna kuna teško hrvatsko tržište igračaka palo više od 20 posto, u Konzumu je prodaja igračaka porasla za 5 posto – i u ovoj godini i dalje raste.

Iva Balent, izvršna direktorica Agrokorova marketinga, kaže da su u novim tržišnim prilikama prepoznali potencijal i dodatan prostor za proširenje ponude igračaka u maloprodaji Tiska i Konzuma.

Najveći hrvatski trgovački lanac ove je godine tako u svojim najvećim formatima osigurao i dodatne police i prostor za igračke, kao i specijalizirane odjele koje nude bogatu i raznovrsnu ponudu za djecu svih uzrasta.

Ponuda, doznajemo, uključuje djeci omiljene brendove po povoljnim cijenama pa nisu neskromna očekivanja Konzuma da bi već u 2011. mogao zauzeti i 30 posto tržišta igračkama.

“Uz zabavne i edukativne igračke za sve uzraste, asortiman Konzumovih prodavaonica proširen je nekim od najpopularnijih brandova kao što su Disney, Hello Kitty, Štrumfovi, Ben 10, Dragon Ballz, Gormiti”, kaže Balent, objašnjavajući da je obogaćena i ponuda LEGO igračaka.

Konzum, doznaje Večernji list, i samostalno uvozi igračke za koje je procijenjeno da su atraktivne za naše tržište poput Real Constructiona i Black& Deckera te WOW setova za igru i druženje.

Tisak je pak krajem 2010. počeo s distribucijom licencnih igračaka, od kojih su mu najvažnije impulsne kolektibilne igračke, s obzirom na to da su kiosci najpogodniji prodajni kanal za prodaju takvih proizvoda.

“Tisak je ujedno i distributer Giochi Preziosija, najvećeg svjetskog proizvođača takvih igračaka u vrećicama za regiju (za linije Paciocchini, Dinofroz, Mini Zhu Zhu pets, Trick Power), a osim što distribuira i veće igračke, otkupio je i prava za prikazivanje crtanih serija Pop Pixie i Dragon Ball Z koje se trenutačno prikazuju na jednoj komercijalnoj televiziji”, dodaje Iva Balent.

Ulaskom u segment velikih igračaka povezanih s TV-linijama, kompanija je preuzela i zastupstvo kompanija Ban Dai za regiju koja je treći najveći proizvođač igračaka u svijetu (iza Matela i Hasbra), na kojemu su svojedobno svoj biznis s igračkama izgradili Fižulići, tako da će se iduće godine kroz nove TV-serije i distribuciju igračaka u Hrvatsku vratiti dva najuzbudljivija brenda za dječake Ben 10 i Power Rangers, najavljuje Agrokorova marketinška direktorica. (Večernji list)