BalažičU velikoj analizi poslovnog lista Finance iz Ljubljane o tome kolike plaće imaju vodeći slovenski menadžeri isplivao je i podatak zanimljiv hrvatskoj poslovnoj javnosti, a radi se o primanjima Tonija Balažiča, predsjednika Uprave Mercatora, koji je od sredine prošle godine u većinskom vlasništvu koncerna Agrokor Ivice Todorića.

Finance su analizirale plaće devet kompanija iz prve kotacije Ljubljanske burze: Mercatora, Gorenja, Telekoma Slovenije, Save Re, Petrola, Krke, Intereurope, Luke Koper te Triglav osiguranja.

Za razliku od slovenskih, hrvatske kompanije gotovo uopće ne objavljuju plaće svojih menadžera ili ih objavljuju skupno za kompletne uprave.

Slovenci su tu potpuno transparentni pa se tako zna da od devet menadžera iz grupacije iz prve kotacije na Ljubljanskoj burzi najveću plaću ima šef Krke – Jože Colarič, i to 758 tisuća eura bruto ili 5,83 milijuna kuna. Drugi pak imaju plaće od 138 tisuća eura do 350 tisuća eura bruto.

Iako je većina njih zadržala iste ili nešto više plaće u odnosu na 2013. – najviše odskače podatak o primanjima Tonija Balažiča, prvog čovjeka trgovačkog lanca Mercator. Balažič je tako lani dobio povišicu od čak 84 tisuće eura ili skoro 650 tisuća kuna. Godišnja mu je plaća za 2014. tako iznosila bruto 266 tisuća eura ili nešto više od dva milijuna kuna.

Ivica Todorić sigurno nije bez razloga nagradio Tonija Balažiča: on je Mercator vodio i u vrijeme Agrokorovog preuzimanja što je bio kompleksan posao inače u vrijednosti više od pola milijarde eura. Usto Mercator je paralelno ušao i u reprogram duga od čak milijardu eura.

U svakom slučaju, čini se da ovim potezom Toni Balažič može računati i dalje na unosnu poziciju na čelu Mercatora te se počinje ubrajati u najbliže Todorićeve suradnike. (tportal.hr)