Trgovački centri: Kafići se zatvaraju, dućani se još drže

Unatoč padu maloprodaje u prvih šest mjeseci ove godine, trgovci još ne razmatraju zatvaranje svojih prostora

Realni pad maloprodaje od 16,6 posto u prvom polugodištu nije se, barem za sada, značajnije odrazio na odnose zakupaca i vlasnika prostora u zagrebačkim trgovačkim centrima.

U tvrtki Vox Nova, koja upravlja trgovačkim centrom King Cross u Jankomiru, kažu kako je kriza pogodila i zakupce prostora i njihove kupce. Ima manjih kašnjenja pri naplati najamnina, ali sve je u prihvatljivim okvirima od mjesec do dva, tako da nije bilo drastičnih rezova poput zatvaranja lokala. Iznimke su ugostitelji koji su zatvorili nekoliko lokala. Oni su pod najvećim udarom zbog krize i zbog zakona o zabrani pušenja u javnim prostorima. Očito je da ljudi više ne sjedaju tako često u restorane i kafiće, kažu u Vox Novi.

Trenutno se razmatra nekoliko ponuda za ugostiteljske lokale koji su slobodni, procjenjuje se koje su ponude zanimljive. Proces je malo usporen tijekom ljeta, ali sada se ponovo intenzivira. Samo jedan lokal je zatvoren duže vrijeme i to zbog sudskog spora.

King Cross još uvijek radi i tu je za svoje kupce, kažu u Vox Novoj te dodaju kako  vjeruju u bolja vremena.

U City Centeru one nema nijednog slobodnog poslovnog prostora. Upiti za ulazak u Centar primaju se svakodnevno i bilježe se na listu potencijalnih partnera na kojoj je trenutno tristotinjak prijava. Počelo je i iznajmljivanje poslovnih prostora na projektu City Center one Split.

Ukoliko netko od partnera želi izaći iz centra u Zagrebu, zasad smo spremni u vrlo kratkom roku zamijeniti ga drugim, kaže Vlatka Svedružić iz odjela za marketing i odnose s javnošću u tvrtki CC Real koja upravlja sa City Centrom one.

Zasad u City centru one nije bilo zatvaranja poslovnih prostora, osim jednog kafića koji je nedavno zatvoren zbog pada prometa. Najam i ostale obveze plaćaju se uredno, zaključuje Svedružić.

I u Centru Kaptol za sada je sve redovito, kaže Bruno Vlatković koji vodi marketinške aktivnosti Centra. Ugovori o najmu se sklapaju na pet godina i svake godine se dio ugovora ciklički obnavlja. U svakom trenutku na izboru je 2-3 zainteresiranih brandova za ulazak u Centar Kaptol kojima se popunjavaju slobodna mjesta. Pri plaćanju najamnina također nema većih odstupanja u odnosu na uobičajene hrvatske rokove, zaključuje Vlatković.  (Banka)