trgovacki-lanci-zadovoljstvo-kupnja-large-midiZadovoljstvo trgovačkim lancima izmjereno tijekom svibnja pokazuje kako, unatoč izmjenama u ocjenama zadovoljstva pojedinih lanaca i njihovih osobina, indeks pokazuje mali porast u usporedbi s rezultatima iz travnja 2011. i iznosi 4,1, priopćeno je u srijedu iz agencije Hendal koja provodi istraživanje.

Uz minimalne razlike vodećih, potrošači su u promatranom mjesecu najzadovoljniji bili Kauflandom, dok su SuperKonzum/KonzumMaxi i Interspar jednaki prema kriteriju zadovoljstva kupaca.

Kada je riječ o formatima istraživanje je pokazalo kako komponenta radnog vremena daje malu prednost supermarketima.

Ako se promatraju mjerenja u zadnja četiri mjeseca, zadovoljstvo kupaca pokazuje trend pada, a najviše ocijenjeni indeks zadovoljstva nalazimo kod kupaca Kauflanda čiji je indeks i u travnju iznosio 4,2. Slijede SuperKonzum/KonzumMaxi i Interspar (4,1), zatim Konzum, Mercator i Billa (4,0) te Lidl (3,9).

Iz rezultata za sve navedene trgovine primjetno je da nijedan od indeksa ne pokazuje rast. Billa, Konzum, Mercator i Kaufland imaju jednaku ocjenu kao u prethodnom mjesecu, dok SuperKonzum/KonzumMaxi, Interspar i Lidl bilježe mali pad. Kaufland je u svibnju na prvom mjestu i zbog Interspara čiji je indeks pao s 4,3 na 4,1.

Poredak lanaca u kategoriji hipermarketa prati opći trend i vrijednosti zadovoljstva trgovačkih lanaca. Na prvom mjestu su Kaufland i SuperKonzum/KonzumMaxi (4,2), slijede Billa, Mercator i Lidl (4,0).

indeks-zadovoljstva-trgovackim-lancima-graf-001

Kada analiziramo pojedine osobine trgovačkih lanaca i hipermarketa, indeks ukazuje na lagani porast zadovoljstva u usporedbi s vrijednostima izmjerenima u travnju.

Najvišu ocjenu zadovoljstva kupaca imaju elementi radnog vremena (4,4), urednosti i ljubaznosti osoblja (4,3), pristupačnosti lokacije i izbora robe (4,2). Najniže su ocijenjeni elementi cijena (3,9) i dodatnih sadržaja (3,6), mada u odnosu na travanj pokazuju mali porast.

Elemente su gotovo jednako ocijenili kupci trgovačkih lanaca i kupci hipermarketa. Uočljiv je blagi rast indeksa zadovoljstva u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na travanj izmjeren je mali rast za sve pojedinačne osobine trgovačkih lanaca i hipermarketa, zaključuju iz Hendala.

indeks-zadovoljstva-trgovackim-lancima-graf-002