Otvorenjem hipermarketa u Čeliću najveći bosanskohercegovački trgovački lanac Bingo je svojoj obitelji maloprodajnih objekata pridodao 223. poslovnicu. Prema svim parametrima Bingo je najveći maloprodajni lanac u zemlji, a po broju prodajnih objekata tuzlanska kompanija znatno nadmašuje svoje konkurente – Konzum i Mercator, piše portal Indikator.ba.

Prema podacima s njihovih web stranica, Mercator ima 79 objekata, a Konzum 166.

Za razliku od Binga koji i dalje gradi velike objekte – hipermarkete, ali ne zanemaruje ni segment manjih trgovina, Konzum se posljednjih nekoliko godina orijentirao na prodavaonice manjeg formata. Ni kompanija Mercator ne otvara više objekte velikog tipa, iako u portfelju ima takvih trgovina iz ranijeg poslovnog razdoblja. Mercator je, moglo bi se reći, u defenzivi, jer je povratkom na tržište 2017. godine brojao 83 prodajna objekta, a sada je taj broj manji za četiri objekta.

Za ovom trojkom zaostaje Amko komerc Sarajevo, koji prema popisu lokacija s tvrtkine web stranice, ima ukupno 80 poslovnih jedinica, pri čemu dominiraju objekti manjeg formata. Ovaj lanac najviše je skoncentrirao poslovanje na Sarajevo, a još ima objekte u Mostaru, Konjicu i Jablanici.

Banjalučka Tropic maloprodaja ima 38 lokacija pod brendom Tropic, a 29 pod brendom MojMarket. Ovome treba dodati i 8 marketa ovog lanca u Federaciji koji posluju pod brendom Crvena jabuka.

Fructa Trade Derventa, poznata po lancu marketa Kort, prema podacima na njihovoj web stranici posjeduje ukupno 50 objekata. Ovaj lanac u posljednje vrijeme širi poslovanje i na Federaciju BiH, te ima trgovine u Bihaću, Cazinu, Živinicama i Kiseljaku.

Robot, koji je u ekspanziji i ne libi se otvaranja objekata velikog formata, ima 37 objekta.

Najveći trgovac u zemlji mješovitog tipa FIS Vitez kupcima nudi proizvode širokog asortimana na ukupno 17 lokacija.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!