trgovina-maloprodaja-blagajna-kupci-ftdHrvatsko tržište maloprodaje mješovitom robom u 2011. ukupno je raslo 5,3 posto u odnosu na godinu prije, a Konzum je i dalje najznačajniji trgovac u Hrvatskoj s tržišnim udjelom nešto ispod 30 posto, no nastavljen je trend smanjivanja njegove dominacije.

Pokazalo je to danas objavljeno istraživanje tržišta distributivne trgovine mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo u 2011. koje je provela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) na uzorku od 55 poduzetnika koji su, prema ostvarenim prihodima, najveći trgovci na malo i veliko u Hrvatskoj.

Usporedba ukupnih prihoda poduzetnika pokazala je da je tržište maloprodaje u 2011., unatoč nastavku krize, ukupno raslo za 5,3 posto u odnosu na godinu ranije, dok je tržište veleprodaje naraslo za 2 posto.

S tržišta obuhvaćenim istraživanjem u godinu dana nestao je samo jedan poduzetnik (Idis Kutina), a nastavljen je i lagani rast koncentriranosti tržišta, povećan je zajednički udio prvih 10 poduzetnika koji sada iznosi 78 posto.

Istodobno, međutim, i u 2011. godini je nastavljen trend smanjivanja dominacije Konzuma, a rasta njegovih glavnih konkurenata. Konzum je ipak najznačajniji trgovac u Hrvatskoj koji drži tržišni udio nešto ispod 30 posto i lidersku poziciju u 11 županija u Hrvatskoj te Gradu Zagrebu.

No, navode iz Agencije, jedna od značajki tržišta maloprodaje je i uspješnost regionalnih i lokalnih trgovaca koji i u 2011. bilježe rast prometa i tržišnih udjela. Zahvaljujući visokom rastu prihoda prvi Konzumov konkurent u 2011. postale su Plodine.

Međutim, uvjerljivo najveći skok prihoda u 2011. imao je Lidl koji je zahvaljujući tome postao treći najjači trgovac u Hrvatskoj. Lidl i Kaufland članice su Schwarz grupe i zajedno su najjači Konzumov konkurent u Hrvatskoj s oko 15 posto tržišnog udjela.

Najveće nominalno smanjenje prihoda među svim poduzetnicima obuhvaćenim istraživanjem imao je Mercator-H.

Među deset najvećih trgovaca u Hrvatskoj u 2011. ušao je Studenac iz Omiša, a izišao K.T.C. iz Križevaca.

Između 65-70 posto prihoda na tržištu maloprodaje ostvareno je u prodajnim mjestima velikog formata, odnosno u supermarketima i hipermarketima, pri čemu su najveći rast prometa imali hipermarketi i – male prodavaonice.

Za razliku od tržišta maloprodaje, tržište trgovine na veliko je vrlo koncentrirano i na njemu se u 2011. pokazatelj koncentriranosti u odnosu na godinu ranije dodatno povećao. Dva najveća takmaca – Konzum i Metro – na tom tržištu drže zajednički tržišni udjel veći od 73 posto. (Lider)