Weber Escal tržišni je lider u distribuciji neadresiranih promotivnih materijala s preko 70% tržišnog udjela u Hrvatskoj

U Golf & Country Clubu u Zagrebu, tvrtka Weber Escal danas je svečano obilježila 20. godina uspješnog poslovanja. Poslovne rezultate Austrijske pošte i tvrtke Weber Escal predstavili su Walter Hitziger, član Uprave Austrijske pošte, te Igor Velimirović, generalni direktor tvrtke Weber Escal, a uvodni je govor održala veleposlanica Republike Austrije u Hrvatskoj, Andrea Ikić- Böhm.

Tvrtka Weber Escal osnovana je 1994. godine kada je pružala samo usluge neadresirane distribucije (leci, brošure, katalozi) na području grada Zagreba. Nakon preuzimanja od strane Austrijske pošte 2007. godine, Weber Escal snažno širi svoje poslovanje nakon čega slijedi nagli rast u volumenu i prihodima.

Godine 2008. Austrijska pošta počinje graditi veliki logistički centar (5.500 m2) u Hrvatskom Leskovcu u kojem su, po završetku radova 2009. godine smješteni Weber Escal i njegova sestrinska tvrtka Overseas express koja je tržišni lider u RH u distribuciji paketa.

Pripajanjem i najvećeg konkurenta – tvrtke ST media, tržišni udio raste na iznad 60%, te je u periodu do 2012. godine Weber Escal  povećao volumen distribuiranih letaka čak šest puta.

Weber Escal je danas tržišni lider u RH u distribuciji letaka sa 74% tržišnog udjela, s 500 milijuna distribuiranih  letaka u 2014. godini.

Liberalizacijom poštanskog tržišta 2013. godine stvoreni su uvjeti za jačanje konkurentnosti u području distribucije adresiranih pošiljaka u kojem Austrijska pošta, putem tvrtke Weber Escal, u Hrvatskoj planira zauzeti značajan tržišni udio.

Pripajanjem tvrtke Post d.o.o., Weber Escal 2013. godine postaje novi alternativni poštanski operater. Ove godine Weber Escal ukupno je distribuirao 11,5 milijuna pismovnih pošiljaka.

Ovakvi rezultati posljedica su značajnih investicija u unapređenje poslovanja. U posljednje dvije godine u razvoj poslovanja uloženo je 460 tisuća eura. Weber Escal ima ukupno 57 distributivnih centara u svim većim gradovima u RH, a u posljednje je dvije godine zaposleno 140 novih djelatnika. Svojim uslugama pokriva više od 80% područja Hrvatske kroz svakodnevne linijske transporte i novi sortirni centar u Zagrebu.

“Leci su u većini europskih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj glavni medij za oglašavanje, odmah iza televizije. Stoga nam je cilj ostati snažni tržišni lider u distribuciji. U tom segmentu planiramo daljnje proširenje distributivne mreže, implementaciju inovativnih IT rješenja za klijente te kontinuirano unapređivanje kvalitete distribucije. Što se tiče distribucije pismovnih pošiljaka, naš je cilj postati najveći alternativni poštanski operater u Hrvatskoj, s fokusom na poslovne korisnike. Nastavit ćemo i dalje s investicijama u povećanje broja zaposlenih, modernizaciju opreme i voznog parka te unapređenje kvalitete naših usluga i razvoj novih”, naglasio je Igor Velimirović, generalni direktor tvrtke Weber Escal.

Austrijska pošta na kraju 2013. godine imala je 24.211 stalno zaposlenih, a prihod Grupe u istoj godini iznosi 2,37 milijardi eura, dok je ostvarena dobit na kraju 2013. godine iznosila 186 milijuna eura.

Pozitivan trend rezultat je rasta u segmentu paketne distribucije i strateških internacionalnih ulaganja. Austrijska pošta 2003. godine započela je svoje širenje u području Srednje i Istočne Europe.

Na hrvatskom je tržištu prisutna već nekoliko godina putem tvrtki Overseas express, lidera u paketnoj distribuciji, i Weber Escal koja je izrasla u lidera u distribuciji neadresiranih promotivnih materijala.

Liberalizacija poštanskih usluga u Hrvatskoj otvorila je dodatni prostor u području adresirane pošte, u čijem segmentu poslovnih klijenata Weber Escal ima velike ambicije u nadolazećem razdoblju.