Ministarstvo ekonomije pustilo je u proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se u Crnoj Gori uvodi neradna nedjelja.

Kako je priopćeno, u sektoru trgovine, koji zapošljava 37.000 osoba, nedjelja će se proglasiti neradnom, a podzakonskim aktima trebalo bi urediti iznimke i definirati osnovne životne potrebe građana.

“Uvođenjem neradne nedjelje poslodavci će moći znatno povećati produktivnost, smanjiti troškove održavanja i redovne troškove usluga. Ovakvo zakonsko rješenje ne može utjecati na smanjenje broja radnika, već se poslovi mogu ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imati neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostima”, priopćeno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako dodaju, na ovaj način pozitivno se utječe na opće ekonomske aktivnosti, na kvalitetu života pojedinca, obitelji i društva.

“Ni u kom slučaju ovakvo zakonsko rješenje neće utjecati na opskrbu potrošača, već isključivo na promjenu dosadašnjih navika u smislu da će nabavku obavljati ostali danima. Sigurni smo u to da je i u sektoru trgovine, osim jasnih pokazatelja o smanjenju troškova i povećanju produktivnosti, prisutna visoka svijest o prednostima i značaju društveno odgovornog poslovanja, kao i značaju obitelji za svako društvo i da će i sami dati podršku ovakvom zakonskom rješenju”, poručuju.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a procedura izmjena i dopuna Zakona pokrenuta je na inicijativu poslodavaca i Privredne komore. Podržali su je sindikati i udruge potrošača.