U kolovozu godišnji rast prometa u trgovini na malo 18,3%

Promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 15,4%, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 19,4%, kažu analitičari RBA

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, a u skladu s očekivanjima, dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su u kolovozu, sedmi mjesec za redom, izvijestili su analitičari Raiffeisen banke.

“Uz mjesečni rast za 1,8% (u realnom izrazu) podržan rastom prometa od trgovine na malo prehrambenim proizvodima (+0,5%) te neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima za 3,7%), promet u trgovini na malo u kolovozu je bio viši za 18,3% u odnosu na kolovoz 2020. (kalendarski prilagođeni indeksi). Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 15,4%, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 19,4%”, kažu analitičari RBA.

U razdoblju od siječnja do kolovoza promet u maloprodaji realno je viši za 13,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (+15,8% nominalno).

Promatrajući nominalne indekse prometa prema trgovačkim strukama najveći utjecaj na porast prometa u kolovozu je došao od prometa u Nespecijalizirani prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama (+7,5%) koji je s udjelom u ukupnom prometu od 39,2% godišnje porastao 19,2%. Slijedi promet Motornim gorivima i mazivima koji je uz udjel od 20% u ukupnom prometu i godišnju stopu rasta za 36% imao ukupan utjecaj na indeks 7,2%. Kumulativan rast od siječnja do kolovoza u navedenim kategorijama iznosio je 9,1% odnosno 26% godišnje. Rast prometa ostvarilo ostvarilo je svih jedanaest trgovačkih struka.

Osim učinka baznog razdoblja nastavak povoljnih kretanja rezultat je i kretanja u turizmu, umjereno pozitivnih trendova na tržištu rada na što su ukazivali podaci o potrošačkom optimizmu koji se u kolovozu dodatno poboljšao u odnosu na mjesec ranije.

“Podaci Porezne uprave za rujan iz sustava fiskalizacije upućuju na nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta u maloprodaji (premašujući razine prije korone). Dio doprinosa svakako dolazi i od intenziviranja inflatornih pritisaka tijekom ljetnih mjeseci. Ipak, snažan dvoznamenkasti rast maloprodaje u trećem tromjesečju je sasvim izgledan što će se odraziti i na rezultatima BDP-a za treće tromjesečje. Navedeno implicira očekivanja kako će, uz oporavak na tržištu rada i rastuća očekivanja potrošača, potrošnja kućanstava dati značajan doprinos oporavku gospodarstva i u drugoj polovici 2021.”, zaključuju analitičari

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakZOOCITY otvorio novu poslovnicu u Centru Kaptol
Sljedeći članakZaposlenici Kauflanda očistili zelene površine diljem Hrvatske