U listopadu 13.876 nezaposlenih više nego u rujnu

nezaposlenost-nezaposleni-midiZavršetkom središnje turističke sezone već uobičajeno tijekom jesenskih mjeseci počinju se intenzivirati negativna kretanja na tržištu rada.

Tako je prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ukupan broj nezaposlenih krajem listopada porastao na 225.703 što je 13.876 nezaposlenih osoba više nego u prethodnom mjesecu (6,6 posto)

Istovremeno, na godišnjoj razini je nastavljen trend pada broja nezaposlenih osoba koji datira od travnja 2014. godine. Naime, u listopadu je zabilježeno oko 50 tisuća nezaposlenih osoba manje nego u istom mjesecu lani (pad od 18,2 posto).

Nadalje, podaci HZZ-a također potvrđuju završetak sezonskog zapošljavanja pri čemu je od 35.984 osobe koje su u listopadu ušle u evidenciju zaposlenih njih 25.224 (odnosno 70,1%) prije ulaska u evidenciju bilo u radnom odnosu.

Istovremeno, kao razlog prestanka radnog odnosa 17.184 osobe (48% od ukupno ušlih u evidenciju) navode istek ugovora o radu na određeno vrijeme.

S druge strane, broj izišlih iz evidencije nezaposlenih zbog novog zapošljavanja zabilježio je u listopadu pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (28,8 posto odnosno 14,6 posto). Između ostalog, karakterističnu sezonalnost u kretanju (ne)zaposlenosti potvrđuju i posljednji podaci HZZ-a o udjelu sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima.

Naime, u listopadu se taj udio spustio na svega 0,7 posto no u odnosu na isti mjesec lani predstavlja blago poboljšanje (od 0,2pb) upućujući na zaključak o nešto boljoj (produženoj) turističkoj postsezoni. To bi mogao biti i razlog godišnjeg pada broja ulazaka u evidenciju nezaposlenih za 5.694 osobe što je čak 13,7 posto niže nego u istom mjesecu lani.

Registrirana stopa nezaposlenosti za listopad čija je objava prema kalendaru DZS-a najavljena za sljedeću srijedu vjerojatno će potvrditi uobičajena sezonska kretanja uz rast stope na razinu od oko 14 posto. (tportal.hr/Hina)

Prethodni članakFrancuski trgovački lanac Auchan traži nove dobavljače u Hrvatskoj
Sljedeći članakReynolds American odbio ponudu BAT-a za preuzimanje