premijer-secer-tvornica-secera-osijek-largePo riječima direktora Sirovinskog sektora osječke Šećerane Miroslava Kosa, prerađeno je više od 540.000 tona šećerne repe, a ovogodišnja digestija bila je odlična, prosječno 16. Proizvođačima je umjesto dogovorenih 250 kuna za tonu šećerne repe isplaćeno 300 kuna, čak i više ako je digestija bila iznad 16

U osječkoj Šećerani uspješno je završena 105 kampanja prerade šećerne repe u kojoj je proizvedeno više od 80.000 tona šećera.

Po riječima direktora Sirovinskog sektora osječke Šećerane Miroslava Kosa, prerađeno je više od 540.000 tona šećerne repe, a ovogodišnja digestija bila je odlična, prosječno 16. Proizvođačima je umjesto dogovorenih 250 kuna za tonu šećerne repe isplaćeno 300 kuna, čak i više ako je digestija bila iznad 16.

Osječka Šećerana imala je ugovorenu proizvodnju na 10.000 hektara šećerne repe, od čega tri hektara u Vojvodini. Kos kaže kako se ovogodišnja prerada odvijala u povoljnim vremenskim uvjetima jer je bila suša pa se repa lakše vadila i prevozila.

On smatra da će se zbog povoljnih uvjeta, posebno otkupne cijene, na proizvodnju šećerne repe odlučivati sve veći broj poljoprivrednika. Ovogodišnja kampanja počela je u rujnu, a završena je uoči Božića, rekao je Kos. (H)