U siječnju godišnja stopa inflacije 0,2 posto

U odnosu na isti lanjski mjesec, blagoj stopi rasta pridonijele su više cijene alkoholnih pića i duhana koje u strukturi potrošačke košarice čine gotovo 5 posto, a ostvarile su godišnji rast od 4,7 posto

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena u siječnju su, uz pad na mjesečnoj razini, na godišnjoj razini usporile s rastom. Tako su potrošačke cijene u odnosu na prosinac 2018. niže za 0,9 posto dok su u odnosu na siječanj 2018. usporile sa stopom rasta na 0,2 posto (najniža stopa rasta od prosinca 2016.), objavili su analitičari Raiffeisen banke.

Najznačajniji doprinos padu na mjesečnoj razini (-0,82 posto) došao je od nižih cijena Odjeće i obuće (-13 posto) koje su zabilježile pad uslijed sezonskih sniženja. Snažniji pad cijena u odnosu na prosinac 2018. obuzdale su više cijene Hrane i bezalkoholnih pića s mjesečnim rastom cijena od 0,4 posto i pozitivnim doprinosom od 0,11 posto.

U odnosu na isti lanjski mjesec, blagoj stopi rasta pridonijele su više cijene alkoholnih pića i duhana koje u strukturi potrošačke košarice čine gotovo 5 posto, a ostvarile su godišnji rast od 4,7 posto te cijene Stanovanja, vode, električne energije, plina i goriva s udjelom od 16,5 posto i rastom cijena od 2 posto. Snažniji rast godišnje stope inflacije obuzdale su niže cijene Hrane i bezalkoholnih pića koje čine gotovo 28 posto u strukturi potrošačke košarice, a na godišnjoj razini su niže za 0,8 posto te cijene Prijevoza koje su na godišnjoj razini zabilježile pad od 1,9 posto, a čine udio od 12,4 posto.

Naime, pad cijena Prijevoza posljedica je prvenstveno nižih cijena Goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva koje su nakon dvoznamenkastih stopa rasta u razdoblju od lipnja do listopada 2018. u prosincu i siječnju zabilježile negativne godišnje stope rasta (-0,8 posto odnosno -4,1 posto). Slabljenje inflatornih pritisaka u ovoj kategoriji posljedica je kretanja na globalnim robnim tržištima odnosno nižih cijena sirove nafte na svjetskim tržištima (-20 posto godišnje u siječnju (WTI) odnosno -13 posto (Brent)).

“Izuzmemo li cijene energije, potrošačke cijene su u siječnju zabilježile rast od 0,3 posto”, ističu analitičari RBA.

U ovoj godini bi primjena smanjene stope PDV-a od 13 posto za niz proizvoda mogla dijelom neutralizirati potencijalne inflatorne pritiske. Što se tiče ponude, ona će ostati osjetljiva na cijene energije isto kao i na području eurozone. Tako i Europska središnja banka u posljednjim projekcijama, uslijed trenutnih razina cijena sirove nafte, očekuje kretanje stope inflacije ispod 2 posto”, zaključuju analitičari RBA.