maslinovo-ulje-6-dani-maslinovog-ulja-vodnjan-ftdDani mladoga maslinovog ulja, koji su danas svečano otvoreni u Vodnjanu, okupili su šezdesetak maslinara iz Hrvatske i Italije koji su na četrdesetak štandova izložili uzorke maslinova ulja.

Vodnjanski Dani mladoga maslinovog ulja već šestu godinu zaredom okupljaju brojne maslinare i uljare radi promidžbe istarskih mladih maslinovih ulja te širenja kulture i vrijednosti istarskih vrhunskih kulinarskih delicija.

Ustvrdivši kako je i ove godine postignut cilj, a to je okupljanje maslinara te svih popratnih djelatnosti na jednome mjestu, vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović kazao je kako je ovom smotrom učinjen iskorak u približavanju našeg maslinarstva Europskoj uniji i afirmaciji maslinovog ulja kao istarskog brenda.

Dodao je kako su revitalizacijom maslinarstva odnosno sadnjom gotovo 200 tisuća novih sadnica maslina u proteklih deset godina, od toga 50 tisuća samo u ovoj godini i obnavljanjem starih maslinika, stvoreni uvjeti za proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja visoke kakvoće.

U ime Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ravnateljica Uprave za kakvoću i sigurnost hrane Jelena Đugum naglasila je kako su Istra, a naročito Vodnjan učinili veliki iskorak u kvaliteti maslinovog ulja. Izvijestila je i kako je u tijeku postupak zaštite izvornosti istarskog maslinovog ulja.

Član Organizacijskog odbora i poznati istarski maslinar Sandi Chiavalon naglasio kako je maslinovo ulje postalo istarski prepoznatljivi brend te kako je Istra danas po plasmanu i kvaliteti maslinovog ulja uz bok Toscani i Lagu di Garda.

Dani mladog maslinovog ulja traju do nedjelje, a na stručnim predavanjima domaćih i međunarodnih stručnjaka bit će obuhvaćene teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo.

Novitet ovogodišnje manifestacije je Oil bar, gdje će stručnjaci savjetovati posjetitelje u odabiru maslinovih ulja. (H)