25.9 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 12:26
OstaloICT & FinTechUbrzana digitalizacija donosi sve veće kibernetičke opasnosti

Ubrzana digitalizacija donosi sve veće kibernetičke opasnosti

Zbog pandemije koronavirusa dodatno se ubrzao proces digitalizacije, mnogi rade od doma, a i školovanje se preselilo online, kupovina i mnoge druge aktivnosti. Sve to sa sobom nosi veće rizike od kibernetičkih napada, a kako se od njih obraniti bila je glavna tema 5. konferencije o sigurnosti informacijskih sustava SecureTech koju je jučer online organizirao hrvatski ogranak (ISC)2 u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva.

Direktorica (ISC)2 Clar Rosso u svom je uvodnom govoru zahvalila svima koji održavaju sustave sigurnosti i omogućavaju gospodarstvu da živi i u ovoj teškoj situaciji. “Zajednica kibernetičke sigurnosti je pokazala svoju profesionalnost. Prema našem istraživanju, čak 47 posto profesionalaca je reklo da su zbog iznenadne i hitne selidbe poslovanja online morali zanemariti svoj primarni posao kibernetičke sigurnosti. Dobra vijest je da nismo vidjeli nikakve veće probleme zbog toga, samo 18 posto stručnjaka je prijavilo veće nepravilnosti u tom razdoblju, što dokazuje da su uspjeli sve riješiti na najbolji mogući način”, naglasila je Rosso, uz napomenu da su aktivnosti (ISC)2 također prebačene online tako što su maksimalno olakšali virtualne edukacije i nastavili graditi partnerstva s drugim organizacijama diljem svijeta.

Tomislav Radoš, potpredsjednik za industriju i održivi razvoj HGK, istaknuo je kako je ključno podizati svijest o kibernetičkim prijetnjama. “I prije ove pandemije se na Internet gledalo kao na temeljno ljudsko pravo, a sada je on postao apsolutno neophodan za život, rad i školovanje. Međutim, paralelno s tim rastu i kibernetički napadi. To od nas traži da budemo spremniji na obranu i poduzmemo sve mjere za zaštitu podataka. Stoga danas želimo prezentirati nove alate za to i podijeliti znanje i iskustvo kako bi bilo što spremniji na nove izazove”, poručio je Radoš, osvrnuvši se i na činjenicu da je konačno osnovano tijelo za reviziju pametne specijalizacije čiji je član te da će se ta tema uskoro aktualizirati i kroz rad komorskih Udruženja.

Zamjenica državnog tajnika za razvoj digitalnog društva u Središnjem državnom ured za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec također je upozorila na porast opasnosti zbog ubrzane digitalizacije. “Sve je više prilika za kibernetičke napade i oni postaju sve sofisticiraniji. Stoga svaki korisnik treba voditi računa o odgovornom korištenju svojih uređaja. Rast upotrebe proizvoda spojenih na Internet dodatno podiže rizike, zato se posebna pažnja kibernetičkoj sigurnosti treba dati u svim proizvodnim procesima”, smatra Posavec i naglašava kako je Vlada postavila solidan okvir za razvoj kibernetičke sigurnosti u Hrvatskoj, ali da je podjednako važna i edukacija građana, odnosno pružatelja usluga.

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor svoje je izlaganje počeo prepričavanjem konkretnog i svježeg primjera kibernetičkog napada iz prakse. “Izraelska osiguravateljska tvrtka je hakirana od strane grupe Blackshadow. Ukrali su im podatke o kreditnim karticama i osjetljive privatne podatke građana te prijetili objavljivanjem ako im se ne isplati milijun dolara u bitcoinima. Dakle, i u zemlji poput Izraela, u kojoj se stvarno vodi računa o kibernetičkoj sigurnosti, moguće su takve stvari. To pokazuje da se ne smijemo uljuljkati u lažnu sigurnost, već moramo uvijek biti na oprezu i razvijati svoje obrambene sustave”, pojasnio je Mor, uz napomenu kako je odgovorno ponašanje na Internetu najbolja prevencija, ali i da je važna i dobra infrastruktura.

“Sve to dodatno dolazi do izražaja sada kada mnogi rade od kuće i sve se praktički preselilo online. Pokazalo se da je kibernetička sigurnost ključna za neometano poslovanje i razvoj, stoga joj moramo posvetiti dužnu pažnju”, zaključio je.

Razgovaralo se o budućim trendovima u zaštiti sigurnosti zdravstvenih sustava, kibernetičkoj sigurnost u vrijeme COVID izolacije i u novim modelima rada, a ugledni predavači dotakli su se i problematike hakera, ransomware-a te predstavili nove cybersecurity programe.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...