karl wlaschekKarl Wlaschek, osnivač poznatog lanca trgovina Billa i treći po starosti milijarder na svijetu, umro je u Grazu u 97. godini.

Od Wlascheka su stariji živući milijarderi David Rockefeller koji bi ovog ljeta trebao navršiti sto godina, i ulagač Kirk Kekorian koji će uskoro obilježiti 98. rođendan.

Wlaschek je, prema procjenama Bloomberga, bio “težak” oko 3,7 milijardi dolara, a kako je sam ustvrdio prije nekoliko godina, za uspjeh podjednako može zahvaliti radu i sreći.

“Cijeli život sam naporno radio, ali nema sumnje da mi se dogodio i splet sretnih okolnosti bez kojih nikada ne bih postigao ono što sam ostvario”, rekao je Wlaschek u intervjuu prije nekoliko godina.

Tijekom Drugog svjetskog rata Wlaschek je bio prosječan austrijski mladić koji se ni po čemu nije pretjerano isticao. Služio je u njemačkoj vojsci, i to na istočnom frontu u borbama protiv ruskih postrojba, a odlazak na prve linije bojišta izbjegao je zahvaljujući svojim zabavljačkim sposobnostima. Oficiri su ga, naime, ostavljali u štabu da im pjeva.

Nakon završetka rata, u Austriji je neko vrijeme živio kao glazbenik pod pseudonimom Charly Walker. Tijekom 1953. otvara u Beču prvu samoposlužnu drogeriju, čime počinje njegov put prema uspjehu. U samo nekoliko godina njegova je drogerija postigla takav uspjeh da je uskoro otvorio lanac od 45 samoposluga koje su promijenile potrošačke navike Austrijanaca. Te samoposluge prozvane su Billa, prema kovanici Billiger Laden, odnosno “jeftina trgovina”.

Trgovački koncern rastao je u sljedećim desetljećima da bi Wlaschek svoje poslovno carstvo tijekom 1996. prodao njemačkoj Rewe Grupi za iznos od oko milijardu dolara. U trenutku prodaje, Billa je imala oko 1300 prodajnih mjesta i oko 18.000 zaposlenika. (SEEbiz.eu)