Upravljanje lancem opskrbe sve izazovnije

Moderni lanac opskrbe sve je kompleksniji i zahtijeva od dionika da, osim o dostavi robe uz predviđeni trošak i u dogovoreno vrijeme, vode računa i o povećanju financijske vrijednosti za kompanije uz istovremeni doprinos ciljevima održivosti

U organizaciji specijalizirane Supply Chain platforme Slychain u Zagrebu je jučer održana ekskluzivna konferencija i radionica Supply Chain Executive Masterclass za rukovoditelje, stratege i operativce iz područja lanca opskrbe.

O glavnim elementima potrebnima za uspješno upravljanje ovim strateškim poslovnim segmentom govorili su renomirani svjetski stručnjaci za upravljanje lancem opskrbe: Thorsten Mebs, Supply Chain Sustainability Director u Tata Consultancy Services, Bram Desmet, CEO, profesor i autor stručnih knjiga iz kompanije Solventure, zatim Luke Kerr, Group operations director u Solent Group, Willem Jan Beerthuis, VP Logistics & Services kompanije Bekaert, te Nicolas Vandeput, konzultant, trener i autor iz kompanije SupChains.

Moderni lanci opskrbe nemaju tek jednodimenzionalni operativni zadatak pružanja usluge dostave i ne uključuju samo procese nabave i logistike. Sve više se u cijelom lancu mora razmišljati i o povećanju financijske vrijednosti za kompanije uz istovremeni doprinos ciljevima održivosti, rečeno je na konferenciji.

“Upravljanje lancem opskrbe danas je puno zahtjevnije nego što je to bilo prije 20 ili 30 godina jer svi odgovorni u lancu moraju, osim standardnih zahtjeva da se pruži željena usluga uz određeni trošak s optimalnim zalihama i uz raspoložive kapacitete, voditi računa o tome da poštuju principe zaštite okoliša te brinu o društvenim dimenzijama poslovanja”, naglasio je u svom izlaganju Bram Desmet. Pojasnio je pritom kako briga za društvo podrazumijeva jamstvo dobavljača da se u cijelom proizvodnom lancu poštuju moderni društveni standardi odnosno da poslodavci osiguravaju dobre uvjete rada, da ne iskorištavaju rad djece te da nije prisutno moderno ropstvo.

O nagrađivanoj transformaciji lanca opskrbe tvrtke Solent group govorio je Luke Kerr. “Uštedama na prijevozu, smanjenjem kapitalnih troškova, poboljšanjem sustava naručivanja odnosno smanjenjem zaliha unutar lanca opskrbe u tri godine provođenja projekta kompanija je srezala troškove za osam milijuna britanskih funti”, istaknuo je Kerr. Tvrtkama koje se spremaju na transformaciju lanca opskrbe ujedno je savjetovao da prije svega vrijeme posvete razumijevanju postojećih poslovnih procesa i raspoloživih podataka. “Ako je taj uvjet zadovoljen, a imate ljude koji se trude u obavljanju svojih zadataka, sve ostalo će doći samo od sebe”.

Thorsten Mebs podsjetio je kako su osnovni principi logistike i dalje vrlo pragmatični – dostaviti pravi proizvod, u pravoj količini i kvaliteti, u pravo vrijeme i na pravo mjesto uz dogovoreni trošak. “Održivost o kojoj se danas sve više govori možemo postići poštujući te odavno ustanovljene metode, a sada smo u prednosti jer su nam na raspolaganju moderne tehnologije, kao što su strojno učenje ili umjetna inteligencija, koje uvelike mogu olakšati poslovanje”, istaknuo je dodavši kako za uspjeh u poslu svaka tvrtka mora biti svjesna smjera u kojem želi ići.

Da se moderne logističke operacije ne mogu voditi bez strateških ugovora odnosno bez tijesne suradnje s odjelima nabave ukazao je Willem Jan Beerthuis, naglasivši kako samo otvorena komunikacija unutar kompanije i prave informacije mogu donijeti niže troškove, dok je Nicolas Vandeput govorio o nužnosti koordinacije između predviđanja prodaje i optimizacije zaliha.

Po uzoru na slične međunarodne manifestacije po prvi puta u Hrvatskoj sudionici konferencije imali su priliku u predviđenom bloku od dva sata odraditi nekoliko kratkih sastanaka u trajanju do 15 minuta s ostalim sudionicima. Sastanci su dogovoreni putem posebne platforme za umrežavanje.

Prethodni članakViše od 6.600 proizvoda Pet centra dostupno je preko Glova
Sljedeći članakPočela berba grožđa u Hercegovini, prepolovljen urod