pcelari-kosnice-ftdDa je optimalna godina za dalmatinske pčelare, oni bi dobili i do 25 kilograma meda po košnici, al’ sada mogu bit zadovoljni ako skupe deset kilograma. Kako stvari stoje, po košnici će biti debelo ispod i tih deset!, potužio se Slobodnoj Dalmaciji Nikša Jurić iz Pčelarske udruge “Ružmarin”, Splićanin koji se već dvadesetak godina amaterski bavi pčelarstvom, no ne pamti lošiju i sušu godinu.

Broj pčela je prepolovljen u njegovim košnicama smještenim u Kotlenicama.

– Pobjegnu pčele, traže vodu, kažu ljudi po Lici da im ulaze u kuću. S druge strane, mlade pčele se i ne izlegu jer je matica kao sat – izleže onoliko mlađi koliko ima meda u košnicama, a vidite i sami koliko su mi prazne košnice.

Nestane li pčela, ne piše nam se dobro. Ima jedna izreka da kada nestane pčela, nakon četiri godine gasi se i kugla zemaljska – pomalo katastrofičan je Jurić koji poput brojnih drugih dalmatinskih pčelara svoje košnice seli po cijeloj Hrvatskoj.

No, i kod takve seobe ima neugodnih iznenađenja.

– Vrijesak je zamedio jedan put zadnjih godina jer nema stoke koja bi ga plijevila i gnojila. Lavanda se guši u šikarama koje nema tko sjeći, a ona hibridna ne daje med. Evo, sad nam je i Vis propao kao ispaša jer je posve suh, raslinje je skroz uvenulo, a taj otok nam je bio zadnja ispaša u sezoni – veli ovaj pčelar hobist.

Jurićevog kolegu Ivana Mravka, predsjednika Saveza dalmatinskih pčelara, tište isti problemi. Da stvar bude gora, ovo ljeto ukradeno mu je desetak košnica s ispaše u Korenici. Veli kako su krađe prijavili i drugi pčelari koji košnice ostavljaju između Gračaca i Udbine. Sve je prijavljeno policiji, ali bez rezultata.

No, sve upućuje na to da su krivci upravo kolege pčelari koji će dalje s tim košnicama pčelariti, što je za svaku osudu.

– Počinitelji, kao i medo, ukradu najteže košnice, one pune meda. Par puta sam dežurao pokraj košnica, ali zaludu. Prije se moglo košnice staviti i ispred tuđih kuća, a sad ih nađu i kad ih dobro sakrijemo. Juriću su ukrali čak i prazne košnice – priča Mravak koji je osobno pretrpio štetu zbog krađe od oko tri tisuće eura.

Rješenje protiv krađe bili bi takozvani kontejneri, no njihova visoka cijena i nije baš poticajna.

– Naša županija još nije proglasila elementarnu nepogodu, ali i da je, naša situacija se ne bi puno popravila. Nama pčelarima nije samo ova godina u pitanju, nego i iduća, jer se bojimo za fond pčela, kaže Mravak. (Slobodna Dalmacija)