Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) dodijelila je priznanja učenicima Prve ekonomske škole Zagreb za osvojenih 10.000 kuna u sklopu natječaja HUP-a Poduzetnici budućnosti za inovativan projekt “Drobilica biootpada” i timu Elektrotehničke i ekonomske škole Nova gradiška koji je osvojio 5.000 kuna za projekt “Metamath”.

Priznanje Prvoj ekonomskoj školi Zagreb dodjelili su Marko Povijač, dipl.ing.građ. iz tvrtke Tehnix, u ime vlasnika i direktora tvrtke Đure Horvata i dipl.iur. Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a. Timu Elektrotehničke i ekonomske škole Nova gradiška priznanje je dodjelila Katarina Lisjak, vlasnica i direktorica tvrtke Tempo savjetovanje.

Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a, predstavila je projekt Poduzetnici budućnosti i najavila novi krug natječaja sredinom ožujka ove godine te je pozvala učenike da se ponovno prijave s novim poduzetničkim idejama. “Na natječaj su se u prethodne dvije godine javili srednjoškolci s više od 1.400 poduzetničkih ideja pa je pravi izazov odabrati 25 najboljih. Ali ponosni smo što možemo nagraditi i poticati mlade talentirane generacije”, istaknula je je Milka Kosanović.

Tim Prve ekonomske škole

Srednjoškolski tim Prve ekonomske škole na čelu sa mentoricom Ninom Bionda, osmislio je projekt “Drobilica biootpada” koja pruža mogućnost proizvodnje vlastitog komposta u kućanstvu, koji može imati brojne primjene kao i služiti za hranjanje biljaka. Namjenjen je kućanstvima, obrtima i tvrtkama za lakše selektiranje biootpada.

Drobilica biootpada sjecka otpad te tako stvara manju količinu organskog otpada, omogućava štednju pri kupnji biorazgradivih vrećica i kompostiranje u kućanstvu koje smanjuje emisiju stakleničkih plinova za više od osmine tone godišnje, naveli su srednjoškolci prilikom prijave projekta.

Na dodjeli priznanja u Novoj Gradiški, mentor tima Elektrotehničke i ekonomske škole Nova gradiška Zoran Ivančić uvodno je pohvalio učenike škole. “Vaše ideje, znanje i kooperativnost su ono što će vam osigurati svijetlu budućnost”, kazao je.

Projekt “Metamath” Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška je matematička igra osmišljena s namjerom popularizacije matematike u srednjoj školi. Cilj ovog projekta jest povezati sektore elektrotehnike, računalstva i ekonomije. Učenici Filip Wirth i Martina Štefanac kreatori su ideje i tehničke izrade, a učenici komercijalnog smjera u sklopu predmeta vježbenička tvrtka u odjelu prodaja i marketing imali su zadatak izraditi promotivne materijale.

Natječaj “Poduzetnici budućnosti” Hrvatske udruge poslodavca namijenjen je timovima svih srednjih škola Republike Hrvatske, nagrađuje se svake godine 25 najboljih projekata s ukupnim nagradnim fondom od 250.000 kuna, a Hrvatska udruga poslodavaca provodi ga u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.