rad-nedjeljom-2Kako se i očekivalo, Ustavni je sud na današnjoj sjednici jednoglasno ukinuo zabranu rada nedjeljom. Već ovaj vikend sve trgovine u nedjelju mogu raditi cijeli dan.

Zabrana rada nedjeljom nije mjera koja bi pridonijela ostvarenju cilja, a to je zaštita radnika, donijela je prekomjeran teret trgovcima i ne odgovara načelu razmjernosti, a analiza pokazuje da se narušava jednakost među poduzetnicima bez objektivnog i razumnog opravdanja – obrazložio je sudac izvjestitelj Marko Babić

U četvrtak su o tome provedene konzultacije na sudu koje su pokazale kako je većina sklona otvaranju vrata dućana. Pored toga, sudac izvjestitelj Marko Babić pripremio je nacrt odluke po kojemu bi zbog dva ključna razloga trebalo ukinuti zabranu rada nedjeljom.

Prvi je da zatvaranje trgovina nije način na koji se štite prava radnika jer se time ograničavaju poduzetnička prava i slobode. Drugi razlog je da su trgovci dovedeni u nejednak položaj jer je prevelik broj iznimaka.

Trgovački lanci slave
Trgovački lanci, koji su tražili ocjenu ustavnosti zabrane nedjeljnog rada, zadovoljni su.

– Ako je to istina, hvala Bogu, genijalno! Oduševljeni smo! – prva je reakcija Slobodana Školnika, predsjednika uprave Flibe, koja upravlja Emmezetom, jednim od osam lanaca koji su podigli zajedničku ustavnu tužbu.

Nakon što su zbog neradne nedjelje otpustili 40-ak ljudi, za ponovno radne nedjelje zasigurno će biti novih zapošljavanja. – Vrati li nam se 15 posto prometa koliko smo izgubili zbog neradne nedjelje, a sada radom do 14 sati gubimo osam posto, može se očekivati novo zapošljavanje, dapače – najavljuje Školnik.

Otvore li, međutim, veliki svoje centre nedjeljom, nezadovoljni će ostati mali trgovci. Ceh trgovaca pri obrtničkoj komori traži od Vlade da regulaciju radnog vremena prepusti lokalnoj samoupravi, a predlažu i pozitivnu diskriminaciju za male trgovce, po uzoru na Dansku, gdje trgovci s godišnjim prometom do 3,2 milijuna eura nemaju ograničenja u radu.

Nadu polažu na mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, da se trgovcima koji zapošljavaju obitelj ili najviše pet radnika ne treba ograničavati radno vrijeme. Stoga ni predsjednik Ceha Boris Vukelić nije bio voljan danas komentirati ovakav razvoj situacije.

Pritisak sindikata
Sindikat trgovine sada će pritisnuti Odjel za trgovinu Ministarstva gospodarstva radi konačnog rješavanja “užasa koje trpe zaposleni u trgovinama i radnim danom i nedjeljom”, kako je najavila Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine.

Zabrana nedjeljnog rada nije riješila taj problem, pa će sada inzistirati na rješenju jer država mora brinuti i o radnicima kao i o kapitalu. Jedan od mehanizama je prijedlogom Zakona o radu predviđena evidencija stvarne prisutnosti na poslu, koju supotpisuje radnik, i po kojoj bi se i plaćalo.

– Nećemo odustati od traženja da radnik koji više radi više i zaradi, kao što poslodavci sada zarađuju na besplatnom radu radnika – poručuje D. Mišeljić. (Večernji list)