OstaloLogistikaVažni koraci u zelenoj tranziciji Hrvatske pošte

Važni koraci u zelenoj tranziciji Hrvatske pošte

Hrvatska pošta je u sklopu novog strateškog okvira nastavila s transformacijom poslovanja u zeleno i održivo. Postavljen je 300. paketomat čime je dovršena mreža poštanskog zelenog dostavnog kanala i nabavljeno je još 100 električnih mopeda. Pošta je s postavljanjem paketomata počela prije dvije godine kako bi odgovorila na potrebe korisnika za pristupačnom i jednostavnom uslugom dostave paketa. Paketomati su danas dostupni diljem Hrvatske, uključujući i otoke Korčulu, Hvar, Brač, Pag, Vir, Krk i Lošinj, a nalaze se na frekventnim i lako dostupnim lokacijama.

Korisnici svaki dan u tjednu, od 0 do 24 sata, mogu preuzimati i slati svoje pakete u vrijeme kada im najviše odgovara, a putem paketomata mogu i vratiti robu kupljenu u e-trgovinama. Za dostavu i otpremu pošiljaka brine se Paket24, usluga brze dostave Hrvatske pošte. Paket24 partner je najvažnijih globalnih i domaćih tvrtki, a na nove lokacije dostavlja i pošiljke naručene u brojnim hrvatskim i međunarodnim e-trgovinama. Ako je roba naručena u e-trgovini koja ne nudi paketomat kao mjesto isporuke, pošiljka se može naknadno preusmjeriti uz pomoć poveznice koju korisnik dobiva u elektroničkoj obavijesti. Paketomati su uz električna vozila glavna okosnica Hrvatske pošte u razvijanju održivog poslovanja jer povećavaju postotak uručenja u prvom pokušaju, a dostavna vozila trebaju obići manje lokacija čime se smanjuje emisija stakleničkih plinova. Sve lokacije paketomata mogu se provjeriti na internetskim stranicama Hrvatske pošte.

Sto novih električnih mopeda marke Silence SO2 koristit će se za dostavu u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru, Bjelovaru te Zagrebu i okolici. Poštanski zeleni vozni park trenutačno ima 423 električna vozila koja uključuju i 116 dostavnih kombija. Hrvatska pošta razvija i vlastitu mrežu punionica za električna vozila koje se nalaze u sklopu sortirnih i dostavnih centara te poslovnih objekata. Dosad je postavljeno više od 50 punionica, a do kraja ove godine bit će ih više od 80. Punionice će se nalaziti u 18 gradova, od Osijeka do Dubrovnika, čime će se osigurati preduvjeti za daljnje širenje zelenog voznog parka diljem Hrvatske.

Korištenjem električnih vozila Hrvatska pošta ove će godine smanjiti štetne emisije CO2 za 1300 tona.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...