Veći PDV kao psihološka kočnica za kupnju

Veći PDV značit će dalje smanjenje kupovne moći i psihološki udar na spremnost potrošača za impulzivnom potrošnjom, karakterističnom u šoping centrima.

Teško da će zbrzanu odluku Vlade o povećanju PDV-a na 23 posto gotovo preko noći do 1. kolovoza uspjeti provesti baš svih 50.000 trgovačkih objekata u RH, od kojih neki imaju i na desetke blagajni. Budu li njihovi radnici danonoćno radili, to bi, tvrde stručnjaci, mogli uspjeti samo mali trgovci. No, koliko god prilagodba trajala, činjenica jest da će i to, a i očekivano povećanje cijena u maloprodaji, ponovno osjetiti najranjiviji – potrošači.

Svakidašnja jadikovka
Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca HOK-a, kaže da se u početku neće dirati cijene proizvoda. U trgovini neprehrambenom i luksuznom robom, gdje su marže veće od 30 posto, još ima prostora za rezanje. No, slijedi vruća jesen, pogotovo u maloprodaji prehrambene robe, gdje nema više prostora za smanjenje prosječnih marži oko 12 posto.

– Veći PDV značit će dalje smanjenje kupovne moći i psihološki udar na spremnost potrošača za impulzivnom potrošnjom, karakterističnom u šoping centrima. To znači da će i marketinške aktivnosti trgovaca i proizvođača biti manje efikasne. Krajnji kupci “preselit” će se pak u manje formate, kupovat će češće, ali sa strukturom potrošnje orijentiranom na osnovne životne namirnice – kaže Dragan Munjiza, predsjednik uprave Gastro grupe.

Trgovci će, dodaje, taj moment iskoristiti da nadoknade maržu, koja je do sada investirana u popuste i akcije. Povećat će se cijene neprehrambenih proizvoda te proizvoda koji nisu u osnovnoj potrošačkoj košarici jer će se na njih “preliti” trošak izmjene informatičkih programa i cjenika na prodajnim mjestima te prekovremenog ljudskog rada zbog izvanredne situacije, što će trgovce koštati otprilike dodatnih 1% ukupnog prometa.

Bitka za svakog kupca
U vrijeme kada pada vrijednost pojedinačne kupnje i dolazi do promjene strukture potrošnje – upravo se pad osobne potrošnje oko 10% odrazio na pad prometa u trgovini na malo – moguće linearno povećanje cijena zbog rasta PDV-a ne mora nužno rezultirati i linearnim povećanjem cijena, smatra Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora trgovine HGK.

Drži da bi trgovci mogli reagirati diferencirano pri tomu koje će proizvode poskupiti, a kojima zadržati cijenu nauštrb vlastita profita, s obzirom na to da je bitka za svakog kupca, posebno nelojalnog, jedna od najvažnijih strategija trgovaca u borbi protiv krize. (vecernji.hr)