nadan-vidosevic-jago-lasic-midiČelnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Gospodarske komore Federacije BiH (GK FBiH) Nadan Vidošević i Jago Lasić upozorili su u srijedu u Mostaru da će nakon ulaska Hrvatske u EU gospodarstvenici iz obje zemlje imati većih problema s izvozom roba zbog neprilagođenosti Bosne i Hercegovine strožem graničnom režimu.

“U novom režimu trgovine gubit će jedna i druga strana, zbog čega je potrebno mijenjati stvari za što još uvijek ima vremena. Nama su BiH, Slovenija, Srbija, Austrija i Italija bile i uvijek će biti glavni partneri, a sada je najvažnije pitanje kako otkloniti što više prepreka”, rekao je u izjavi za medije u Mostaru predsjednik HGK Nadan Vidošević.

Pri tome je naveo da će se proizvodi životinjskog i biljnog podrijetla odmah nakon ulaska Hrvatske u EU izvoziti iz BiH samo preko dvaju graničnih prijelaza, jednoga na jugu kod Metkovića i drugoga u Gradišci, što će značajno usporiti proceduru i poskupjeti prijevoz gospodarstvenicima.

Vidošević je dodao da se vlasti BiH suočavaju i s problemom akreditiranja kako bi gospodarstvenici mogli izvoziti u zemlje Europske unije.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić rekao je da je Hrvatska za BiH najznačajniji partner s ukupnim obujmom vanjskotrgovinske razmjene od 1,6 milijardi eura, zbog čega je pozvao vlasti iz BiH da poduzmu najveće moguće napore kako bi uskladile propise i stvorile uvjete da olakšaju izvoz proizvoda u Hrvatsku, odnosno zemlje Europske unije. (H)