U beljskim vinogradima na Banovom brdu tradicionalno je obilježen vinogradarski blagdan Sv. Vinka

Blagdan Sv. Vinka, koji se u Baranji naziva Vinceška, dan je kojim se obilježava početka radova u vinogradu u novoj kalendarskoj godini. Vina Belje Vincešku tradicionalno obilježavaju na Vidikovcu usred beljskih vinograda na Banovom brdu, izvijestili su iz Vina Belje.

Prema starim narodnim običajima, vinogradi su okićeni baranjskim kulenom i kobasicama i zaliveni vinom kako bi vinogradarska 2013. godina bila što uspješnija.

Tijekom Vinceške prvu ovogodišnju rezidbu beljskih vinograda obavio je Predsjednik uprave Belja Goran Pajnić uz pomoć gostiju, a vinograde je blagoslovio župnik Danijel Tigandžin iz Kneževih Vinograda.

Na svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz cijele Hrvatske koji su uz grah, pečene kobasice i slaninu degustirali beljska vina i zabavljali se uz zvuke tamburica.

Kako je naglašeno na svečanosti Vinceške, Vina Belje se ponose svojom graševinom koja je prije nekoliko mjeseci na ocjenjivanju Mundus Vini dobila svjetsko zlato za kvalitetu za vrhunsku graševinu i graševinu Goldberg, ističe se u priopćenju.