ilocki-podrumi-principovacilocki-podrumi-wine-of-the-yearPrema godišnjoj listi Svjetske udruge vinskih novinara i pisaca, Principovac traminac ledena berba 2007 iz Iločkih podruma najnagrađivanije je hrvatsko vino, dok su  Iločki podrumi najnagrađivaniji vinski podrum iz Hrvatske, priopćeno je u petak iz Agrokor vina u čijem sastavu posluju Iločki podrumi.

Principovac traminac ledena berba 2007. jedino je hrvatsko vino koje se nalazi na listi 100 najnagrađivanijih vina svijeta, a osvojilo je pet nagrada na pet ocjenjivanja čime zauzima 19. mjesto s 209 bodova. Sva vina s više od 125 bodova proglašena su Wine of the year 2010/2011 i čine samo 0,1% od broja uzoraka vina koja su sudjelovala na ocjenjivanjima, ističe se u priopćenju.

Iločki podrum osvojio je 15 nagrada u osam natjecanja s ukupnim rezultatom od 506 bodova, što je gotovo dvostruko više od ostalih hrvatskih podruma.

Svjetska udruga vinskih novinara i pisaca (World Association Wine & Spirit Writers and Journalist) okuplja novinare, pisce i pripadnike medija koji prate sva relevantna ocjenjivanja vina, te svake godine pripremaju listu najnagrađivanijih vina i podruma koji su sudjelovali na  međunarodnim natjecanjima.

Vinima se dodjeljuje određeni broj bodova na osnovu važnosti pojedinih ocjenjivanja i vrsti osvojene nagrade, a godišnja lista rangira se po kategorijama Vino godine, Top vino godine, Najbolje vino godine i Podrum godine.

U 2010. godini rangirana su vina s međunarodnih natjecanja na kojima je sudjelovalo 555.000 uzoraka vina iz 50 zemalja.