KategorijeVino - Leaflet report: Borba do zadnje kapi vina

Vino – Leaflet report: Borba do zadnje kapi vina

Trgovačke marke u ovoj kategoriji zauzimaju uistinu malih 3% udjela u broju promocija, dok je bitka brendova bespoštedna te se nitko od predstavnika kategorije nije uspio značajno izdvojiti od konkurencije

U okviru analize kretanja u kategoriji “Vino” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu lipanj 2016. – svibanj 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

U zadnje dvije godine u kategoriji vina oglašavalo se 150 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

PO SNIŽENOJ CIJENI
Robne marke dominiraju u broju promocija vina s 97% udjela, dok trgovačke marke u ovoj kategoriji zauzimaju uistinu malih 3%.

Veliki broj marki vina prisutan je u katalozima i letcima te se ne može reći da se bilo koji predstavnik kategorije značajnije izdvojio od konkurencije. Za nijansu ispred ostalih je Feravino koje je u zadnjih 12 mjeseci raslo za 3% te je s ostvarenih 8% udjela u broju promocija zasjelo na čelo poretka.

Zadržavši svojih 7% na drugoj poziciji se nalazi Badel 1862, a treću poziciju sa 6% dijele Agrolaguna (uz rast od 3%) i Vina Belje (isto kao i lani).

Slijede Erdutski vinogradi koji su s minimalnim padom ostvarili 5%, Istravino i Iločki podrumi u oba su godišnja perioda imali po 4%, a listu vodećih s 3% udjela zaključuju Pelješac vino (-1%), Kutjevo (+1%) i Orahovica (isto kao i lani).

Svi ovi vodeći brendovi kombinirano nisu uspjeli premašiti polovicu udjela jer ostale marke unatoč gubitku 4% i dalje zauzimaju 52% udjela u broju promocija.

Spar je povećao svoje vodstvo u poretku trgovaca s prošlogodišnjih 12% na aktualnih 14% udjela u broju promocija. Plodine i Kaufland dijele drugo i treće mjesto s 11% pri čemu je prvi trgovac rastao za 3% a drugi ostao na prošlogodišnjem udjelu.

Rast od 3% imala je i Billa koja je četvrta s 9%, a potom dolaze Metro s 8% i minimalnim rastom te dva trgovca koja drže po 7% udjela: Tommy, koji na međugodišnjoj razini bilježi minus od 3%, te Vrutak, koji je tek nešto bolji s minusom od 2%.

Listu vodećih trgovaca zaključuju Konzum koji je ostao na lanjskih 5% kao i KTC koji je zadržao 3% udjela u broju promocija. Svi ostali trgovci smanjili su svoj udio u kvantiteti oglašavanja s 29% na 26%.

U zadnjih godinu dana snažan rast bilježi tip promocije snižene cijene koji je zauzeo čak 65% udjela ili 10% više nego u prethodnom godišnjem razdoblju.

Taj rast došao je nauštrb tipa promocije redovne cijene proizvoda koji je s prošlogodišnjih 40% pao na 33% udjela, dok su na gubitku i ostali tipovi promocije čiji je udio u broju promocija pao sa 6% na svega 2%.

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...