mladina-gajtraminac2009Gaj Traminac 2009. iz Podruma Mladina, koji posluje u sastavu Agrokor vina, jedino je hrvatsko vino koje je ove godine osvojilo zlatnu medalju na najvažnijem međunarodnom ocjenjivanju vina Vinalies Internationales Pariz 2011. održanom od 25. veljače do 1. ožujka 2011. godine.

Od ostalih vina iz okrilja Agrokora, srebrne medalje osvojili su Cabernet Sauvignon barrique 2007. iz Podruma Belje, Festigia Castello 2009. iz Agrolagune te vina iz Iločkih Podruma – Principovac Traminac 2009. i Principovac Graševina 2009., ističu iz tvtke.

Ocjenjivanje vina Vinalies Internationales 2011., u organizaciji francuskog udruženja enologa, održava se u Parizu prema pravilima The International Organisation of Vine and Wine (OIV).

Ocjenjivački žiri čini 100 međunarodnih sudaca, a nagrađena vina bit će objavljena u knjizi 1000 Vins de Monde (1000 vina svijeta). Na ovom iznimno važnom ocjenjivanju vina, koje se među vinskim znalcima smatra najstručnijim i najkompetentnijim, zlatna medalja ima posebno veliko značenje, ističu iz Agrokora.

Gaj Traminac berbe 2009. poluslatko je vino sa 16% alkohola prepoznatljive i snažne arome cvjetnog i voćnog karaktera s mirisima ruže, marelice, breskve i meda. Vino je punog i vrlo harmoničnog okusa koji se dugo zadržava u ustima.

Ovo kompleksno i vrlo sadržajno vino dolazi iz vinogorja Plešivica – Okić, s vrsnog vinogradarskog položaja Gaj veličine 15 ha na kojemu je se nalazi i 2 ha traminca kod dolazi na tržište pod brandom Gaj.

Vinograd u Gaju zasađen je 1997. a odlikuju ga odlični ekološki uvjeti proizvodnje grožđa, kao što su izvrsna ekspozicija odnosno izloženost suncu, tlo i specifični mikroklimatski uvjeti.

Podrum Mladina želi postati boutique vinarija, a svojim brandom Gaj i Zlatni Gaj jamči vrhunska vina, kažu u tvrtki. Gaj Traminac 2009. napunjen je u 4120 butelja.