viro-secer-midiNeto dobit tvornice šećera Viro u prvih devet mjeseci ove godine od 40,4 milijuna veća je za 28,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je Viro u izvještaju o poslovanju u prvih devet mjeseci.

Ukupni prihodi Vira u prvih devet mjeseci od 584,4 milijuna kuna veći su za 14,4 posto u odnosu na prva tri tromjesečja prošle godine.

Istovremeno su ukupni rashodi porasli za 13,9 posto, na 546,2 milijuna kuna, kaže se u izvještaju.

Pritom materijalni troškovi i i troškovi prodane robe iznose 447,8 milijuna kuna i veći su za 50,8 posto u odnosu na prošlu godinu prvenstveno zbog daleko veće prerade uvoznog sirovog šećera. Naime, objašnjava Uprava, u prvih devet mjeseci ove godine nabavljeno je i prerađeno 51,3 tisuće tona, dok je u istom razdoblju prošle godine prerađeno 26,5 tisuća tona sirovog šećera znatno niže nabavne cijene.

Troškovi amortizacije od 24,6 milijuna kuna povećani su za 11,2 posto zbog amortiziranja nove opreme.

Kako se navodi u izvještaju, proizvodno-financijskim planom poslovanja za 2011. godinu predviđeno je ugovaranje proizvodnje šećerne repe na 11 tisuća hektara, što znači da će se preraditi 570 tisuća tona šećerne repe i proizvesti 85 tisuća tona konzumnog šećera, 22 tisuće tona melase i 23 tisuće tona suhog peletiranog rezanca.

Osim očekivane prerade šećerne repe, tijekom proljeća ove godine šećer se proizvodio i iz alternativnih sirovina tako da je prerađeno 51,3 tisuće tona sirovog šećera od šećerne trske iz čega je proizvedeno 48,5 tisuća tona konzumnog šećera i 2,6 tisuća tona melase.

Tako ove godine Viro očekuje ukupnu proizvodnju nešto veću od 133 tisuće tona šećera. (H)