Tijekom 2021. najviše su se prodavali pojedinačni vitamini (61%), dok na multivitamine otpada 39%. S obzirom na formu najviše su zastupljene tablete s 88%, slijedi prah s 9% te granule s 3% količinskog udjela.

Kategorija uključuje podatke za vitamine i minerale koji su topivi u vodi te pri konzumaciji djeluju osvježavajuće. Dostupni su u obliku tableta, praha i granula. Kategorija uključuje topive pojedinačne vitamine koji sadrže samo jedan vitamin (npr. A, C, D itd.) kao i topive multivitamine koji sadrže dva ili više vitamina. Kategorija ne uključuje netopive vitamin/minerale, neoralne vitamine i minerale, prirodne tonike (dodatak prehrani) i riblje ulje.

U 2021. godini, zaključno s prosincem, vitamini i minerali ostvarili su količinski pad prodaje u odnosu na godinu prije. Najviše su se prodavali pojedinačni vitamini (61%), dok na multivitamine otpada 39%. S obzirom na formu najviše su zastupljene tablete s 88%, slijedi prah s 9% te granule s 3% količinskog udjela.

Kroz moderne formate prodano je 44% količinske prodaje vitamina i minerala, dok je preostali dio (56%) plasiran kroz tradicionalne formate, trgovine mješovitom robom do 300 četvornih metara prodajne površine koji uključuju i drogerije. Vodeća tri proizvođača vitamina i minerala po količinskoj prodaji su (abecednim redom): AWT International, Encian i Multivita.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je mrežnim stranicama u rujnu 2021. godine objavila sažetak trendova u kategoriji vitamina. U prologu se naglašava kako su uvođenje cjepiva, ublažavanje širenja virusa i smanjenje vladinih ograničenja dovele do usporavanja potražnje za vitaminima u 2021. godini. Prethodno, potrošači su značajno povećali svoju potražnju za vitaminima zbog izbijanja COVID-19 pandemije u 2020. godini, posebno tijekom razdoblja panične kupovine u ožujku i travnju. Izbijanje pandemije podsjetilo je potrošače na važnost zdravog imunološkog sustava i mnogi su odlučili uzimati vitamine kako bi izbjegli infekciju ili ublažili najgore simptome bolesti COVID-19. U pogledu tržišnih trendova navodi se kako domaći igrači zadržavaju snažnu prisutnost u vitaminima.
Relativno govoreći, kaže se u analizi, proizvodnja vitamina ne zahtijeva osobito visoku razinu tehnologije od proizvođača. Ovi niski uvjeti za ulazak u proizvodnju omogućuju značajnom broju malih domaćih igrača da sudjeluju u kategoriji. Pritom se osobito naglašava kako vitamini imaju koristi od nutritivno slabih obroka te konzumacije nezdrave hrane hrvatskih potrošača. Ostale kategorije vitamina nisu bile pogođene panikom nastalom pod utjecajem COVID-19 pandemije u 2020. godini. Stoga bi se njihov rast trebao nastaviti normalnim tempom uspostavljenim u godinama prije pandemije.
U segmentu posvećenom perspektivama i mogućnostima za ovu kategoriju navodi se kako će loša prehrana i stres biti glavni pokretači rasta za kategoriju vitamina tijekom idućeg petogodišnjeg razdoblja (2021. – 2026.).
COVID-19 natjerao je Hrvate da više razmišljaju o svom zdravlju i mnogi su shvatili da proizvodi poput vitamina mogu pomoći u dugoročnom jačanju imuniteta. Iako potrošači u Hrvatskoj mijenjaju svoj odnos prema prehrani, očekuje se da će to biti vrlo spor proces, koji uključuje dugoročne promjene načina života.
Praktičnost daje multivitaminima prednost u idućem razdoblju, posebno s obzirom na lošu nutritivnu vrijednost brojnih obroka. Hrvatski potrošači obično traže vrijednost za novac kako bi izvukli maksimum iz malih kućnih proračuna. Multivitamini se često čine najzdravijom i najjeftinijom opcijom jer sadrže prednosti nekoliko vitamina u jednoj tableti.
U tim nastojanjima moraju se poštivati strogi propisi kako bi se izbjeglo ograničavanje prodaje u narednom razdoblju. Očekuje se da će službene hrvatske zdravstvene ustanove zadržati strogi regulatorni pristup vitaminima tijekom prognoziranog razdoblja. Nepotkrijepljene tvrdnje i zlouporabe tvrtki koje se bave vitaminima u prošlosti su dovele službena tijela do stalnog opreza u pogledu novih sudionika i proizvoda, podsjeća se u sažetku Euromonitor Internationala.