Vizualna komunikacija je neizbježna jer se kroz nju prezentira lice tvrtke pa je, sukladno tome, iznimno bitna za stvaranje konekcije sa željenom skupinom

Vizualni identitet, kućni stil ili imidž tvrtke ili korporacije kreira se i osmišljava grafičkim dizajnom i marketingom, provodi na sve segmente poduzeća i najčešće definira pomoću priručnika osnovnih standarda.

Vizualni identitet je zbir svih aspekata koje poduzeće formira kao vlastito, prepoznatljivo i konzistentno, kroz sva sredstva komunikacije, promocijom i distribucijom materijala, podjednako unutar i izvan poduzeća. Tako kaže definicija.

Vizualni identitet nije stvar izbora. Shodno tomu, ukoliko tvrtke ne vode računa o svom vizualnom identitetu to nipošto ne znači da time vizualno ne komuniciraju. Radi se samo o tome šalju li željenu ili neželjenu poruku. Ako se gleda ovo potonje, ne poklanjajući odviše pažnje ovim elementima marketinga zapravo o sebi šalju najjaču poruku koja prodire duboko u svijest potrošača.

Takve poruke stvaraju stavove i to obično čvrste, makar ih zvali i predrasudama, o kvaliteti onoga što se na takav način prezentira, pravilo koje vrijedi podjednako kako na osobnoj, tako i na korporativnoj razini.

Stoga je vizualna komunikacija iznimno bitna u projiciranju svog identiteta na ciljnu skupinu, njime se šalje poruka koliko držimo do sebe i svoje tvrtke. Kao takva, vizualna komunikacija je neizbježna jer se kroz nju prezentira lice tvrtke pa je, sukladno tome, iznimno bitna za stvaranje konekcije sa željenom skupinom.

Tako iz prve ruke i na prvoj razini svijesti, putem vizualnog identiteta, cjelovite dojmove o tvrtki stječu klijenti, zastupnici, financijeri, najšira javnost i, u krajnjoj liniji, vlastito osoblje.

U ovogodišnjim izdanjima magazina Ja TRGOVAC želimo se dotaknuti i ove teme te skrenuti pozornost na načine i vidove rješenja vizualnog identiteta tvrtki iz sektora maloprodaje i industrije robe široke potrošnje. Cilj nam je detaljnije prikazati na koji način tvrtke komuniciraju putem svojih vizualnih i drugih marketinških karakteristika koje ih izdvajaju na tržištu.

U izdanju za siječanj-veljaču započinjemo s pričom o trgovačkim lancima.

DJELO
Ime Djelo znači rezultat rada, nešto što čovjek napravi. Logotip Djela mijenjao se dva puta; prvotno je bio samo natpis Djelo u elipsi, a zatim je dobio Šibensku kapu koja je bitna odrednica tvrtke i označava stavljanje u službu lokalne zajednice, svoga kraja. Zadnja izmjena je dodavanje riječi Ultra ispred loga koja simbolizira važnost ujedinjenja hrvatskih trgovačkih kuća u cilju opstanka domaće trgovine, a preko toga i hrvatskih proizvoda. O odabiru boja i njihovom značenju iz Djela poručuju kako su njihove boje plava i žuta koje stvaraju kontrast i simboliziraju more i sunce, što je obilježje kraja iz kojeg tvrtka potječe. Slogan Djela je “…u službi domaće proizvodnje, čuvajmo radna mjesta”. “U globalizaciji se gube radna mjesta u manjim sredinama, a samim time pada i standard života u tim zajednicama. Slogan Djela šalje poruku da naša tvrtka podržava domaće proizvođače te predstavlja važnog poslodavca, ne samo u trgovini, nego i u pratećim službama kao što su komercijala, računovodstvo, pekarski pogon i pogon prerade, skladište itd. Kroz naše uspješno poslovanje podržavamo i službe u lokalnoj zajednici s kojima surađujemo čime se doprinosi zapošljavanju i očuvanju radnih mjesta”, navode iz tvrtke.

Vizualni identitet

KONZUM
Ime Konzum nastalo je 1995. godine, promjenom imena Unikonzum. Postojeći logotip KONZUM razvijen je 2004. godine u suradnji s agencijom 20/20 iz Londona koja je postavila osnovne grafičke standarde. Sam projekt uključivao je faze izbora logotipa, definiranja osnovnih grafičkih standarda te primjene na pilot dućane. Zaštitne boje Konzuma proizlaze iz prijašnje korištenih boja logotipa Konzum u kojem je zelena bila dominantna boja jer je prvenstveno asocirala na svježinu hrane, dok je crvena bila u detalju romba i simbolizirala je element grba Hrvatske. U novom dizajnu logotipa boje i njihovo značenje su redefinirane. Crvena je zauzela dominantno mjesto u logotipu simbolizirajući novu snagu nacionalnog maloprodajnog lanca. Zelena je s druge strane prebačena u formu romba koji je zadržan u logotipu, ali ovog puta kao akcent svježine i to u potpuno drugačijem tonu vrlo jake zelene boje. Od samog početka je odlučeno da Konzum primarno predstavlja jarko crvena boja, dok se zelena koristi za akcentiranje zadržavajući definiran omjer boja logotipa. Konzumov slogan “S Vama kroz život” je izabran 2004. godine putem javnog natječaja “Dobar slogan u Konzumu vrijedi 100.000 kuna”. Ovaj slogan najbolje objedinjuje temeljnu odrednicu Konzumovog poslovanja koja se temelji na ispunjavanju potreba i želja njegovih kupaca, kažu u Konzumu.

Vizalni identitet

LONIA
Riječ ili naziv Lonia vuče korijen iz naziva rijeke Lonje (lijeve pritoke Save) i Lonjskog polja. Logotip je u potpunosti samostalno dizajnirala dugogodišnja djelatnica tvrtke Nevenka Bišćan, koja sama dizajnira i uređuje izloge prodavaonica, totema, naljepnica za vozila i ostalih vizualnih rješenja. Od nekoliko ponuđenih grafičkih prijedloga, Uprava Lonije je prije šest godina izglasala novo grafičko rješenje koje je zapravo modifikacija starog logotipa. Bijela slova na zelenoj pozadini (zelena boja kao simbol livada, šuma, jasena, vrbe, topole tako karakterističnih za Moslavački kraj), zamijenjena su bijelim slovima na crvenoj pozadini, sa stilski uređenim velikim slovom L na zelenoj podlozi. Primjećuje se upotreba komplementarnih, čistih boja koje se međusobno nadopunjavaju i često se koriste u medijima jer pozitivno utječu na receptore u mrežnici oka. Crvena boja označava snagu, popravlja raspoloženje, ubrzava puls i disanje, potiče na aktivnost. Zelena boja označava mir, nadu i sjedinjenost s okolinom, dok bijela boja slova simbolizira čistoću i mladost. “Slogan nam je bolna točka jer se još nismo odlučili za neki kojim bismo u potpunosti svi bili zadovoljni, ali svojevremeno smo koristili sasvim istinitu uzrečicu: ‘Kupuj više, manje plati, u Loniju ti navrati'”, kažu u tvrtki koja ove godine obilježava 60. obljetnicu poslovanja.

Vizualni identitet

RIBOLA
Naziv Ribola odnosi se na predio mjesta Kaštel Kambelovac gdje je tvrtka osnovana i otvorena prva trgovina. Prvi logotip dizajniran je početkom 90-ih godina. Kao zaštitni znak odabrana je lastavica – simbol sreće i blagostanja. Prvi vizuali su rađeni u kombinaciji svijetlo i tamnoplave boje s linijama crvene, što odgovara boji lastavica, a i slaže se s bojama Dalmacije. Godine 2012. pristupilo se projektu redizajna vizualnog identiteta. Na logotipu je ostavljen isti font slova, a boje su pretočene u tople nijanse, ljudskom oku odmah uočljive. Crvena je temeljna boja novog zaštitnog znaka i u kombinaciji s bijelom pojačava uočljivost logotipa. Nazivu je dodan simbol potrošačkih kolica kao osnovna asocijacija na trgovinu i kupnju. No ni lastavica, kao iznimno pozitivan simbol, nije izostavljena. Elegantno je postavljena na mjesto točkice slova i u nazivu Ribola, a u stiliziranom obliku se pojavljuje na elementima glavnih vizuala trgovina i na brendiranim materijalima tvrtke. Kao članici udruženja domaćih trgovačkih kuća Ultra, imenu Ribola je dodan prefiks ULTRA čime se stvara prepoznatljivo ime za kupovinu u domaćoj trgovini na nacionalnoj razini. Sloganom “Ribola – vaš najbolji susjed!” komunicira se sve ono što Ribola jest godinama, a i dalje nastoji biti – ugodna kvartovska prodavaonica, uvijek dostupna i na raspolaganju svojim potrošačima.

Vizualni identitet

STUDENAC
Trgovački lanac Studenac dobio je ime po izvorima vode koji se s planine Mosor slijevaju u rijeku Cetinu blizu rodnog mjesta osnivača Studenca d.o.o. Boje koje predstavljaju trgovački lanac su narančasta i ljubičasta, a slova su bijela. Prvobitni logo se sastojao od narančaste boje i crnih slova, dok nije 2004. godine napravljen redizajn logotipa i svih marketinških materijala koji se upotrebljavaju i danas. Redizajn je radio Ivan Podrug za “Podrug studio”. Odabrana su bijela slova kako bi se narančasta boja osvježila i prilagodila duhu vremena, a prvobitno crna boja zamijenjena je kraljevskom ljubičastom. Prvobitni znak je redizajniran da se spaja sa simbolom kolica za kupovinu.
Kada je riječ o odabiru boja i njihovom značenju u Studencu ističu kako su boje izabrane iz sentimentalnih razloga. Studenac je imao nekoliko slogana; svakim se navodi da smo za kupce tu svaki dan s asortimanom najpovoljnijih cijena. Neki od njih su:
“Svaka kuna se računa.”
“U Studencu svakog dana.”
“Kartica vjernosti, riznica vjernosti.”

Vizualni identitet