Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je danas od Ministarstva poljoprivrede da isplata potpore voćarima za industrijsku jabuku ide direktno proizvođačima, a procjenjuju da se sav iznos predviđen za sufinanciranje otkupa jabuka neće potrošiti te traže da se taj višak preusmjeri za naknadu štete voćarima zbog ovogodišnjeg mraza i suše.

Vjabuke-korpa-large-midioćari traže da sufinanciranje za industrijsku jabuku u iznosu od 55 lipa po kilogramu ide izravno proizvođačima, a traže i da se ne ograničavaju količine na minimalno otkupljenih tisuću tona kako ne bi došlo do poremećaja na tržištu, istaknuo je na konferenciji za novinare glavni tajnik HPK Damjan Bogdanović.

Ministarstvo poljoprivrede ove godine sufinancira otkup 30 tisuća tona konzumne i 15 tisuća tona industrijske jabuke, a procijenilo je da za to u proračunu za iduću godinu treba osigurati nešto više od 38 milijuna kuna.

No, voćari upozoravaju da im je mraz prouzročio veliku štetu čime je smanjen urod, pa procjenjuju da te količine neće ni biti otkupljene i stoga se cijeli iznos namijenjen sufinanciranju neće ni iskoristiti. Procjenjuju kako bi neiskorišteno moglo biti i 20-tak milijuna kuna, a taj bi iznos, poručuju, trebalo preusmjeriti za naknadu štete voćarima.

Prema Vladinoj odluci, otkupljivačima će se za industrijsku jabuku, za minimalno otkupljenih 1.000 tona, subvencija iznositi 55 lipa po kilogramu, uz uvjet da tu jabuku od voćara otkupe po minimalnoj cijeni od 1,20 kuna.

Voćari pak traže da sufinanciranje bude kao i prijašnjih godina, odnosno da se subvencija od 55 lipa isplati izravno proizvođačima, a da otkupljivači plaćaju 65 lipa. Veći dio industrijske jabuke je obran i isporučen i dijelom je naplaćen po cijeni od 65 lipa po kilogramu, a kako mnogi ne mogu mijenjati uvjete između proizvođača i otkupljivača, mogli bi ostati bez iznosa za sufinanciranje, kažu u HPK.

Voćari nisu zadovoljni ni dijelom vezanim za minimalne količine od 1.000 tona za otkup industrijske jabuke jer smatraju da ta minimalna količina “favorizira jednu do dvije tvrtke”.

Mnogi manji prerađivači zakinuti su jer je to prevelika količina koju ne mogu otkupiti i preraditi pa tako svi koji su predali robu malim otkupljivačima neće moći ostvariti pravo na sufinancirani iznos, upozoravaju u HPK.

Voćar Davor Krznarić iz Virovitičko-podravske županije istaknuo je kako je situacija u voćarstvu katastrofalna, zbog šteta koje su pretrpjeli zbog mraza u proljeće i suše tijekom ljeta. Ljudi su na koljenima i vrijeme je da se resorno ministarstvo počne ozbiljno baviti voćarstvom, smatra Krznarić.

Proizvodnja je ugrožena, voćnjaci su ugroženi, rekao je Krznarić i upozorio kako je ove godine cijela regija bila pogođena mrazom što za posljedicu ima veće cijene voća. (H)