Trend korisnika voćnih sokova od 2007. do 2016. godine je stabilan te se ne bilježi niti značajan pad niti značajan rast

Voćni sok je bezalkoholno piće obično napravljeno od voća, ali i nekih vrsta povrća, a dobiva se cijeđenjem njihove tekućine. Prema definiciji, voćni sok je proizvod dobiven mehaničkom preradom voća, koji nije fermentiran, ali je sposoban za fermentaciju.

Voćni sok mora sadržavati boju, okus i aromu originalnog voća.

Postoji veliki broj različitih vrsta voćnih sokova. Oni se u osnovi mogu razlikovati u pogledu sirovina, sastava, kvalitete, sadržaja voća i načina pakiranja. Prema sadržaju sastojaka voća, mogu se podijeliti na bistre i mutne.

Bistri sokovi su oni koji se dobivaju bistrenjem i filtriranjem voćnog soka i imaju manji udio voća. Mutni sokovi se dobivaju filtriranjem voćnog soka uz dodatak čestica voća i mogu imati minimalan talog koji obično nestaje prilikom blagog miješanja.

Sokovi se često konzumiraju zbog dobrog utjecaja na zdravlje ljudi, ali ipak previše konzumiranja soka može dovesti do gojaznosti.

MALO VIŠE ŽENA
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju voćnih sokova i brendove unutar nje.

BRANDpuls je alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija kombinirajući pritom tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2016. godine.

U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine imamo čak 81% konzumenata voćnih sokova.

Trend korisnika voćnih sokova od 2007. do 2016. godine je stabilan, ne bilježi niti značajan pad niti značajan rast. Za 30% korisnika kategorije jako je važno koji brend unutar kategorije konzumiraju.

Velikih korisnika voćnih sokova imamo 31% – oni ih konzumiraju do nekoliko puta tjedno. Umjereni korisnici voćne sokove konzumiraju od jednom tjedno do nekoliko puta mjesečno i njih je u populaciji 28%.

Malih korisnika koji voćne sokove konzumiraju jednom mjesečno i rjeđe imamo 21%. Veliki korisnici voćnih sokova nešto češće su žene (54%). Najviše velikih korisnika voćnih sokova imamo u dobi od 30 do 49 godina.

Srednje su obrazovani, nešto češće su zaposleni, većina je u braku, a 38% ih ima djecu. Uz to, 62% ih živi u gradu, i to u Zagrebu i okolici te u Slavoniji. Prihodi kućanstva su im prosječni.

OBITELJSKA KATEGORIJA
Veliki korisnici voćnih sokova prema svom životnom stilu najčešće su umjereni obiteljski ljudi. Važna im je obiteljska harmonija i svoje slobodno vrijeme najradije provode s članovima obitelji. Pažnju posvećuju svom životnom prostoru te vode brigu o zdravlju.

Preferiraju tradicionalna jela tipična za kraj u kojem žive, no skloni su isprobavanju novih recepata. Najčešće se informiraju putem interneta koji im je, uz televiziju, izvor informacija kojem najviše vjeruju. Kupovinu najčešće obavljaju u Konzumu, Lidlu i Kauflandu.

Pri kupovini prednost daju poznatim markama, imaju povjerenja u marke koje kupuju te izbjegavaju kupovati proizvode koji im ne trebaju i nisu im korisni. Ekološki su osviješteni.

Ukupno 69% velikih korisnika kategorije smatra da su voćni sokovi bolja opcija za djecu od drugih vrsta bezalkoholnih pića. Kod odabira voćnog soka važno im je da ima što manje dodanih šećera te obraćaju pažnju na količinu voćnog sadržaja.

JUICY PREDNJAČI
Osim općenitog praćenja kategorije voćnih sokova unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji se prati svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati.

Korisnici su koristili brend u posljednjih mjesec dana. Prvi brend u kategoriji voćnih sokova je Juicy, koji konzumira 38% korisnika kategorije. Na drugom mjestu nalazi se Cappy s 34% korisnika, dok je na trećem mjestu Pago s 30% korisnika.

U okviru BRANDpulsa uspoređujemo i brendove na tržištu prema njihovoj snazi.

Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

Prilikom izračunavanja, BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni. I prema BRANDscore-u Juicy je vodeća marka voćnih sokova na tržištu.