idejax02-alain-heureuxPrvi dan nacionalnog festivala oglašavanja IdejaX02, koji se održava u Umagu, obilježila su predavanja vrhunskih stranih predavača Davea Trotta, Natea Elliotta, Davea Chaffeya, Robbieja Doueka i Johna V. Willshirea.

Ujedno, iznimno posjećene bile su radionica Ureda Vlade RH za odnose s javnošću na temu izazova političke online komunikacije te okrugli stol o izazovima i prilikama TV oglašavanja u digitalnom okruženju na kojem su sudjelovali Zinka Bardić, Dražen Nikolić, Nevio Marasović, Siniša Waldinger i Davor Bruketa.

Alain Heureux, predsjednik europskog IAB-a, istaknuo je u svom pozdravnom govoru na otvaranju festivala kako je u Hrvatskoj tek 10% budžeta za oglašavanje namijenjeno digitalnim medijima, što je u usporedbi s primjerice Danskom, gdje je taj postotak 30%, iznimno malo. Upravo to, prema njegovim riječima, znači da postoji veliki potencijal koji hrvatsko tržište treba iskoristiti.

Istaknuo je kako bi danas svaka marketinška kampanja trebala započeti digitalno i potom se širiti na ostale medije, jer ljudi najviše vremena provode na internetu te se mijenjaju načini kupovine, a u skladu s tim se moraju mijenjati i kampanje.

idejax02-dave-chaffey“Morate biti povezani sa svima koji su u dodiru s vašim brendom. Ako to ne učinite ne znam gdje će za pet godina završiti vaše poslovanje”, poruka je stručnjaka za digitalni marketing Davea Chaffeya koji je sudionicima festivala dao nekoliko savjeta o strategiji na društvenim mrežama. Strategiju je opisao u sedam važnih koraka, a svaka treba početi vizijom, poručio je Chaffey dodajući kako je bitno imati vlastitu strategiju koja se razlikuje od ostalih, slušati potrošače i znati upravljati ugledom kompanije te koristiti sve dostupne alate.

Nate Elliot, potpredsjednik tvrtke Forrester Research iz SAD-a, u svom je predavanju istaknuo kako je za marketinške kampanje nužno da uđu u eru interaktivnosti s potrošačima, te da brendovi moraju iskoristiti sve raspoložive interaktivne kanale za angažman kupaca s brendom kako bi u suradnji s i interakciji s kupcima ostvarili učinkoviti ekosustav brenda.