Perscripta d.o.o. od svojih se početaka bavila savjetovanjem u alkoholnoj industriji, a kasnije smo to krenuli primjenjivati na brend Botanica koji zapravo služi kao jestiva dekoracija (ne u svim slučajevima). Krajnji joj je cilj tanjur, desert, koktel ili bilo kakvu barsku mješavinu ukrasiti odnosno dekorirati i prikazati na što ljepši način, naglašava Knežević.

Recite nam uvodno nešto više o sebi i svom putu u svijet začina?
Put u svijet začina započeo je kada smo kao ugostitelji odnosno vlasnici The Most Unusual Gin Gardena, kako bi proširili ponudu i zadržali goste, počeli istraživati koje su opcije dodatnog ukrašavanja naših pića. Nakon istraživanja tržišta i traženja mogućnosti, otkrili smo da puno toga niti ne postoji ili su opcije izrazito skupe te smo samostalno krenuli u uvoz suhih začina. Nedugo poslije toga kupujemo prvi dehidrator i malim koracima krećemo prema proizvodnji vlastitog dehidriranog voća. Rezultat vrlo brzo vidimo na vlastitom ugostiteljskom objektu, broju gostiju, dosegu na društvenim mrežama te samim reakcijama korisnika odnosno gostiju. Potaknuti pozitivnim reakcijama ubrzo se odlučujemo na ključni korak u našem poslu, a to je suradnja s G3 Spiritsom i prvi samostalni izlazak na Berlin Bar Convent.

Prvi uvjet je kvaliteta sirovine, a tek onda dajemo prednost mjestu proizvodnje i lokalnosti

Predstavite nam tvrtku Perscripta te koja je poslovna filozofija utkana u vašu strategiju?
Perscripta d.o.o. od svojih se početaka bavila savjetovanjem u alkoholnoj industriji, a kasnije smo to krenuli primjenjivati na brend Botanica koji zapravo služi kao jestiva dekoracija (ne u svim slučajevima). Krajnji joj je cilj tanjur, desert, koktel ili bilo kakvu barsku mješavinu ukrasiti odnosno dekorirati i prikazati na što ljepši način. Mirisi, arome i okusi su ono čime se najviše ponosimo. Botanica kao brend proizvodi isključivo prvu klasu dehidriranog voća i na svjetskim tržištima kupuje prvu klasu suhih začina. Prvi uvjet je kvaliteta sirovine, a tek onda dajemo prednost mjestu proizvodnje i lokalnosti. Biramo sam najbolje voće.

U čemu je posebnost portfelja koji nudite te koji su vam glavni klijenti?
Prva naša prednost je razno dehidrirano voće, a posebno agrumi, dimljeno voće koje radimo jedini u Europi kao i sušeni kokos koji također na ovaj način radimo jedini u Europi. Kao prednosti, izdvojio bih i prepoznatljivo pakiranje koje smo prije tri godine reducirali na 90 posto manje plastike te dobru suradnju s barmenima, kuharima i slastičarima. Najprodavaniji artikli su nam dehidrirana naranča, dehidrirana limeta i pupoljak perzijske roze ruže. Glavni klijenti su nam trenutno 60 posto HoReCa, a 40 posto retail. Zbog povećanja kućnog konzumiranja kvalitetnog alkoholnog pića, broj retail klijenata u posljednje dvije godine sve više raste te smo zbog toga ušli na brojne police trgovačkih lanaca u EU. Najveći pojedinačni kupac je Gall & Gall na području Beneluxa.

Gdje su sve dostupni proizvodi koje nudite tržištu? Kako ste zadovoljni radom vašeg webshopa?
Proizvodi su dostupni na 15 tržišta Europske unije, od retail lanaca, benzinskih postaja u Poljskoj te velikom broju veleprodaja. Dva najjača tržišta su nam Belgija i Hrvatska gdje imamo istaknute partnere koji su prepoznali vrijednosti koje donose dekorativni začini. Trenutno nam je glavni fokus na stvaranju specijalnih pojedinačnih tržišta kao što su avio i cruise kompanije. Glavni fokus nam je na distributerima, a webshop nam služi skoro kao nekakav korektor koji se aktivira kada netko od distributera ide s visokom cijenom prema tržištu. Dok su cijene u koliko toliko normalnim okvirima webshop je sporedna stvar. Naša strategija je da distributeri imaju dovoljnu količinu robe te da su na usluzi što je prije moguće, a online prodaja kao takva nije fokus nego korektiv. Također, razvijamo se sa sestrinskom tvrtkom Kofer točka kroz prigodne poklone, božićni asortiman, dekorativne stvari i slično.

Najprodavaniji artikli su nam dehidrirana naranča, dehidrirana limeta i pupoljak perzijske roze ruže

Kakvo je porijeklo začina koje nudite?
Suhi začini dolaze iz cijelog svijeta te, kao što sam ranije naveo, biramo isključivo po kvaliteti i to naši kupci znaju i prepoznaju. Velika je razlika u boji, mirisu i okusu između 1. i 2. klase. Ako ćete staviti dva pupoljka perzijske ruže i jednu dehidriranu naranču želite da izgleda najbolje moguće tako da zapravo svaki začin može biti iz druge zemlje ako je dovoljno kvalitetan. Agrume većinom kupujemo iz zemalja u kojima su oni dovoljno kvalitetni.

Osim Hrvatske, spomenuli ste i druge zemlje u kojima ste prisutni. Kako se odvija distribucija na tim tržištima?
Prisutni smo u Sloveniji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Belgiji, Mađarskoj, Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Cipru, Bugarskoj, Poljskoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj te Finskoj. Distribucija se odvija ovisno o veličini zemlje te postoji jako puno parametara koje je potrebno zadovoljiti, ovisno od zemlje do zemlje. Trenutno 70 posto ukupne proizvodnje ide prema izvozu i prema EU. Najbolju suradnju u ovom trenutku imamo sa skandinavskim zemljama, Poljskom, Belgijom, Italijom i dakako Hrvatskom.