Tvrtka R.J. Reynolds Tobacco Company jučer je najavila kako planira proširiti svoj brend elektronskih cigareta imena Vuse i tako postala druga od tri diva duhanske industrije koji imaju ozbiljne planove s e-cigaretama.

Tvrtka Lorillard, koja je 2012. kupila Blu eCigs za 135 milijuna dolara, trenutno drži oko 40 posto tržišta i također ima planove za širenje.

U ovom se trenutku čini kako duhanske tvrtke e-cigarete vide kao priliku, a ne kao prijetnju. Iako e-cigarete još uvijek imaju malen udio na tržištu, prodaja rapidno raste – u posljednja 52 tjedna za 72 posto – dok istovremeno prodaja duhanskih proizvoda opada.

Pred duhanskim tvrtkama mnogo je stvari s kojima se moraju uhvatiti u koštac. Potrošači se masovno prebacuju s e-cigareta za jednokratnu upotrebu na trajnije uređaje bazirane na vodenoj pari koji se mogu napuniti okusom nikotina ili brojnim drugim okusima.

Niti jedna od tri najveće duhanske tvrtke još ne nudi taj proizvod, što znači da bi držanje koraka s tehnološkim i tržišnim promjenama moglo predstavljati izazov za duhansku industriju koja je stoljećima egzistirala bez prave konkurencije.

Također, prema novom prijedlogu zakona u SAD-u, bit će zabranjena prodaja e-cigareta maloljetnicima, ali će dopuštati prodaju različitih okusa, kao i oglašavanje, što je u duhanskoj industriji već dugo zabranjeno. (Lider / Bloomberg)