visnja-maraska-peteljka-midiZavršetak projekta “Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane” svečano je obilježen u Zadru predstavljanjem rezultata istraživanja. Projekat je trajao od 20. listopada 2010. i provodio se u okviru pretpristupnog programa EU – IPA, a njegova je vrijednost gotovo 500 tisuća eura.

Financirali su ga EU sa 72,5 posto, a ostatak sredstava osigurali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu.

Voditeljica projekta Verica Dragović-Uzelac, koja je predvodila svoj tim suradnika na ovom predstavljanju, istaknula je da je 65 posto sredstava utrošeno za uređaje, a ostatak u potrošna sredstva (kemikalije), manju opremu, ljudske resurse, promotivne materijale i druge aktivnosti.

– Laboratorij je otvoren krajem kolovoza prošle godine, a cilj je bio istražiti mogućnost prerade soka višnje Maraska u prah te dobivanja sušenih plodova – rekla je Dragović-Uzelac.

Njezini su suradnici istaknuli kojim se sastojcima ističe višnja Maraska u odnosu na ostale vrste višnje. Rečeno je da će se ovi proizvodi moći koristiti kao gotovi ili polugotovi u prehrambenoj i konditorskoj industriji, a Fakultet je već ostvario suradnju sa zadarskom tvrtkom Vitlov u vlasništvu Dubravka Vitlova koja proizvodi čokoladne praline. Kako je istaknula voditeljica ovog projekta, interes za suradnju pokazali su i Agrokor, Jamnica te Maraska. (Lider)