Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u utorak da je Slovenija zadovoljna kompromisom oko kranjske kobasice koji je postignut s Hrvatskom, a koji će po njegovim riječima kroz dva tjedna potvrditi i Europska komisija, ali je isključio mogućnost kompromisa oko vina teran, gdje su Zagreb i Ljubljana u sporu.

“Mi smo zadovoljni rješenjem za kranjsku kobasicu jer smo postigli ono što smo željeli”, rekao je Židan za televizijsku postaju A-kanal.

Židan je pojasnio da će kranjska kobasica dogovorom ostati slovenski kobasičarski brend, a u Europskoj uniji zaštićena kao proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom koji se proizvodi samo u Sloveniji, iako će ga hrvatski proizvođači pod istim imenom kao i do sada moći raditi i prodavati još punih 15 godina, dok ne promoviraju vlastiti brend, kako ne bi pretrpjeli materijalnu štetu.

“Kompromis s Hrvatskom je dobar iako smo željeli da prijelazni period za hrvatske proizvođače bude kraći”, kazao je Židan.

Židan se pohvalno izrazio i o dogovoru s Hrvatskom koji je suzbio prijepore oko zaštite istarskog pršuta, ali je izjavio da Slovenija glede zaštite vina teran ostaje na svojim dosadašnjim pozicijama.

“Slovenija je u Europskoj uniji registrirala teran kao svoje autohtono vino, Hrvatska tada nije uložila prigovor, tako da to više ne može biti predmet političkih pregovora”, kazao je Židan u razgovoru za A-kanal. (SEEbiz / Hina)