KategorijeLeaflet reportŽitarice za doručak - Leaflet report: Isti udio, isti lider

Žitarice za doručak – Leaflet report: Isti udio, isti lider

Nestlé je s cijelim nizom brendova zauzeo uvjerljivu vodeću poziciju u poretku proizvođača s 45% udjela u broju promocija, što je identičan udio kao i u godini ranije.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Žitarice za doručak” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u kalendarskoj 2017. u odnosu na 2016. godinu. U zadnje dvije godine u kategoriji žitarica za doručak oglašavalo se 25 marki (robnih i trgovačkih).

RAST PROMOTIVNE PRODAJE
Trgovačke marke u ovoj su kategoriji napravile značajan korak naprijed te su s 8% udjela u broju promocija u 2016. došle na 13% u 2017. godini. Nestlé je s cijelim nizom brendova zauzeo uvjerljivu vodeću poziciju u poretku proizvođača s 45% udjela u broju promocija, što je identičan udio kao i u godini ranije. Drugo i treće mjesto dijele nijanse, no Podravka je unatoč padu od 5% u odnosu na lani ipak zadržala drugu poziciju s ukupno 11% udjela, što je za 1% više od trećeplasiranog Enciana koji je na međugodišnjoj razini ostvario jednak udio. Ostali proizvođači grupirali su se oko udjela od dva do tri posto pa tako po 3% imaju Karolina i Brüggen, a po 2% ostvarili su Konzum, Kaufland, NTL, Lidl i Kellogg’s. Ostali proizvođači minimalno su napredovali te su lani kumulativno zauzeli 17% udjela u broju promocija.

Ni žitarice za doručak nisu uspjele odoljeti trendu rasta promotivne prodaje pa je tako tip promocije snižene cijene porastao za 6% i sada drži čak 69% kvantitativnog udjela, dok je tip promocije koji komunicira redovnu cijenu blago pao, s 30% na 28%, kao i ostali tipovi promocije koji su smanjeni sa 7% na svega 3% udjela.

U konkurenciji trgovačkih lanaca vodeći je Spar s 15% udjela te je na međugodišnjoj razini ostvario minimalan rast od 1%. Jednako takav minimalan rast zabilježio je i Kaufland na drugom mjestu i 12% udjela u broju promocija, dok treću poziciju dijele Tommy i Konzum s 11% – prvi s 1% minusa, drugi s 1% plusa u usporedbi s godinom ranije. U drugoj polovici ljestvice vodećih trgovaca smjestili su se Plodine sa 7% (isto kao i lani), po 6% imaju Billa (-5% u odnosu na 2016.) i Metro (+2%), Ultragros je zadržao svojih 5%, a KTC pao s lanjskih 4% na sadašnjih 3% udjela. Ostali trgovci kumulativno su u obje godine držali 24% udjela u broju promocija.

Zanimljivo je spomenuti i sezonalnost oglašavanja premda ova kategorija ne bilježi neke izrazite razlike u tom pogledu. Tako je lani u ukupnom broju promocija najmanje sudjelovao prosinac, s 4% udjela, a najviše ožujak i listopad u kojima je ostvareno po 11% broja oglasa. Nadalje, u jednom mjesecu zabilježeno je 10%, dva mjeseca su imala po 9%, a po tri mjeseca su imala po 8% odnosno 7% udjela u broju promocija.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...