Žito: Rast prodaje, pad neto dobiti

Slovenska pekarsko-konditorska grupa Žito, u prvih je devet mjeseci ove godine povećala prodaju na 82,3 milijuna eura, dok je čista dobit smanjena za 10,7 posto i iznosila 1,9 milijuna eura, objavila je u petak ta tvrtka u većinskom vlasništvu hrvatske Podravke.

zito-zgrada-midiPredsjednik uprave Žita Janez Bojc rekao je da je poslovnim rezultatima zadovoljan, osobito rastom prodaje na stranim tržištima za skoro deset posto, iako većinu prihoda tvrtka i dalje ostvaruje u Sloveniji.

Koprivnička Podravka objavila je u 22. listopada ponudu za preuzimanje svih dionica ljubljanskog Žita, u kojoj za svaku pojedinu dionicu koja nije u njezinom vlasništvu nudi 180,1 euro.

Ponuda traje od 23. listopada do 23. studenoga. Na dan objave ponude za preuzimanje Podravka je imala ima 183.386 dionica Žita, što predstavlja 51,54 posto svih dionica.

Ugovor o kupnji 51,55 posto dionica ljubljanskog Žita, po cijeni od 180,1 eura po dionici, odnosno za 33,03 milijuna eura, Podravka je sklopila u travnju ove godine. Ugovor je sklopljen s konzorcijem prodavatelja koji su sačinjavali Slovenski državni holding  te Modra zavarovalnica KD Kapital, KD Skladi, Adriatic Slovenica i NLB Skladi.

Trenutna cijena dionice Žita na Ljubljanskoj burzi najveća je od kada je počela kotirati, kazao je Igor Štemberger iz posredničke kuće Ilirika koji savjetuje malim dioničarima da povoljnu ponudu  Podravke prihvate, bez obzira na nedavne izjave slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana kako će Slovenija od EU-a zatražiti mišljenje je li Podravkino preuzimanje Žita izvedeno po propisima jer je Podravka navodno prije te operacije dokapitalizirana sredstvima države.

“Takve su izjave po mom mišljenju dio uobičajenog slovenskog političkog folklora i skupljanje političkih poena”, kazao je Štemberger za ljubljanski Dnevnik. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakKompanija Aviv Arlon otvorila trgovački centar u Beogradu
Sljedeći članakVindijina pekarnica Latica smanjila udio soli u svojim proizvodima