dusan-zorko-pivovarna-lasko-ftdDirektor slovenske skupine Pivovarna Laško (PL) Dušan Zorko izjavio je u razgovoru za poslovni dnevnik “Finance” da ne vidi razlog za njen stečaj jer dobro posluje, ali je opterećena visokim kreditima.

“Uvjeren sam da za stečaj nema nikakve potrebe. Poslujemo dobro i imamo ambiciozan plan za ovu godinu”, rekao je Zorko, dodajući da je sudbina skupine u rukama banaka. “Finance” navode da Pivovarni Laško krajem idućeg mjeseca prijeti pokretanje stečajnog postupka ako se o reprogramu ne dogovori s bankama, jer joj tada dospijeva na naplatu više od 300 milijuna eura kratkoročnih kreditnih obveza.

“Sve ovisi od bankama kojima godišnje plaćamo 25 milijuna eura kamata, a to ugrožava naš razvoj. Obavit ćemo razgovore s bankama, vjerujem da ćemo se dogovoriti”, rekao je Zorko, dodajući da najteže razgovore očekuje s najvećim domaćim bankama, osobito s Novom Ljubljanskom bankom (NLB).

Zorko je izrazio žaljenje što nije došlo do realizacije prodaje 23,34 posto dionica Mercatora kojima raspolaže Pivovarna Laško te ocijenio da bi rezultat bio drukčiji da se poslu nije suprotstavila Mercatorova uprava, jer je Pivovarna Laško iz tog posla mogla pokriti najveći dio svojih obveza prema bankama.

Unatoč tome što je Agrokor zbog otpora na koje je naišao u Sloveniji povukao svoju ponudu za otkup 52 posto dionica Mercatora, Zorko je rekao da s Agrokorom imaju normalnu poslovnu suradnju i da su PL-ovi proizvodi i dalje u prodaji u Konzumovoj mreži. (H)